FT: Ξέσπασε η διαμάχη ΕΕ-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ο λόγος που αναβλήθηκε η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup, δεν είναι άλλος από τη διχογνωμία Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με φόντο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρουν οι Financial Times (FT).

Οι FT κάνουν λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup,

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνίες ΔΝΤ-ΕΕ εκφράζονται όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ προσώπων.

«Αντίθετα με ό,τι προβλέπεται να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο στόχος (μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, ποσοστό στο οποίο θεωρείται «βιώσιμο») μετατίθεται για το 2022, από το 2020», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η οποία συμπληρώνει ότι ο Γιούνκερ επέμεινε στην «επιμήκυνση» του χρόνου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 2022, δηλώνοντας μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ: «δεν αστειεύομαι». Η δήλωση αυτή ενόχλησε την επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία είπε: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Σύμφωνα με τους FT, «η δημόσια αντιπαράθεση Γιούνκερ-Λαγκάρντ αποτελεί απλώς έκφραση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες», με το ΔΝΤ να προκρίνει ως αξιόπιστη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αν ο στόχος του 120% μετατεθεί για το 2022, θα είναι πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρτίσουν ένα σχέδιο, αφού αυτό θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα