Drones εναντίον πύρινου «εφιάλτη» και εμπρηστών

Με δεδομένο ότι εφέτος το καλοκαίρι ξεσπάνε ακόμη και 60 πυρκαγιές σε μια ημέρα-όπως συνέβη την περασμένη «μαύρη Παρασκευή»-και ότι το 80% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ. ρίχνονται στη «μάχη» της πρόληψης των πυρκαγιών και εντοπισμού επίδοξων εμπρηστών στην Αττική και την επαρχία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τρία από τα συνολικά επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που αγοράστηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επί

υπουργίας Βασίλη Κικίλια, θα χρησιμοποιηθούν σε ημερήσιες και νυχτερινές πτήσεις πάνω από περιαστικά δάση της Αττικής και όπου αλλού χρειαστεί στην Ελλάδα.

Στόχος ο γρήγορος εντοπισμός εστίας φωτιάς με τις υπέρυθρες και θερμικές κάμερες, που διαθέτουν και η άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον περιορισμό και την κατάσβεσή της. Πέρα όμως από τον εντοπισμό της πυρκαγιάς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν και τη δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων ατόμων ή οχημάτων στα σημεία, που προκλήθηκε, δίνοντας κατεύθυνση στις επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να συλλάβουν τους τυχόν εμπρηστές.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έχουν μήκος από 1-4 μέτρα, ακτίνα πτήσης από 30 έως 300 χιλιόμετρα και αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας τη δυνατότητα κατόπτευσης κύκλων ακτίνας ενός τουλάχιστον χιλιομέτρου.

Διαθέτουν δυνατότητα ενσωμάτωσης σειράς συσκευών, όπως θερμικές κάμερες για κατόπτευση χώρων. Τα drones μπορεί να «κλειδώσουν» κάποιον στόχο και να μεταδίδουν εικόνα ή άλλα δεδομένα σε έναν σταθμό βάσης της ΕΛ.ΑΣ., από όπου και κατευθύνονται.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Προς το παρόν ανήκουν στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, καθώς με το ισχύoν νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπεται η χρήση μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, εξαιτίας εμποδίων, που σχετίζονται με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχει πρόθεση για την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη των πυρκαγιών, στις περιπολίες χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, παρατήρησης διαδηλώσεων, καταδιώξεων, αστυνομικών και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, εκτός αν έχει βρεθεί «παραθυράκι» στη χρήση τους.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV (Unmmaned Aerial Vehicle) ή «Drones» μπορούν και πετούν αθόρυβα, άρα δίχως να γίνονται αντιληπτά, πάνω από περιοχές αστυνομικού ενδιαφέροντος, μεταφέροντας (π.χ. από τη μεθόριο) εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως εξάλλου και για τη «σάρωση» των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, προκειμένου να εντοπίζονται πλοιάρια με παράτυπους μετανάστες-με αυτό το δεδομένο κυρίως είχαν αγοραστεί- προτού διέλθουν τα θαλάσσια σύνορά μας και φθάσουν στα νησιά μας.

Η σχετική μελέτη προέβλεπε τη διασπορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όλη τη χώρα, ακόμη και μεταφορά τους μαζί με «εκτοξευτήρα» για την απογείωσή τους στα σημεία ενδιαφέροντος.

Οι πολλές βροχές έχουν φουντώσει τη χαμηλή βλάστηση σε δασώδεις περιοχές, με τους τοπικούς φορείς, ελλείψει κονδυλίων, για άλλη μία χρονιά να έχουν «ακαθάριστα» δάση και ρέματα.

Στην παραπάνω κατάσταση προστίθεται η διαρκής μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική, αφού φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014, με τις συνέπειες να είναι ορατές.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν νομοί -Σέρρες, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο- στους οποίους το 80-95% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς (πρόθεση-αμέλεια).

Keywords
Τυχαία Θέματα