Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής με την τρόικα-Σαφές πρόγραμμα & επισκέψεις στα υπουργεία θέλει το ΔΝΤ

Παράταση της αγωνίας για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφού υπήρξε κώλυμα με τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο περίμενε επίσημο αίτημα των Αθηνών για να έρθει στην Αθήνα, κάτι το οποίο έγινε εν τέλει χθες το απόγευμα, με επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στο Ταμείο η ελληνική

πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, οι Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θα έφθαναν χθες στην Ελλάδα για να συντονίσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνηθεί το νέο Μνημόνιο, μετά την άρνηση του ΔΝΤ, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει «πρώτα να συνεννοηθούν και να συντονιστούν με το ΔΝΤ για να έρθουν όλοι μαζί.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τη νέα δανειακή σύμβαση και το δάνειο από τον ESM, ενώ οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών αυτό που θα κάνουν είναι να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (προϋπολογισμός, ύφεση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κ.λπ.).

Το ΔΝΤ βάζει φρένο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων

Τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα μετά την συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ΤζέριΡάις, που δήλωσε άγνοια για το πότε θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.Και παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι τα κλιμάκια επιστρέφουν σύντομα, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την ΕΚΤ έλεγαν ότι οι βαλίτσες των ελεγκτών είναι έτοιμες, υπάρχουν όμως ακόμα εκκρεμότητεςπου εμποδίζουν την επιστροφή τους.Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν περισσότερο διαδικαστικά θέματα, όπως το πώς και πού θα γίνονται οι συζητήσεις και οι έλεγχοι και τι πρόσβαση θα έχουν οι ελεγκτές. Εάν δεν διευθετηθούν οι εκκρεμότητες αυτές, οι ελεγκτές θα αναμένουν με τις βαλίτσες στο χέρι.

Αισιόδοξη η Αθήνα

Στην ελληνική πλευρά πάντως εκτιμούν ότι τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα ξεπεραστούν και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των διαβουλεύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος είναι λίγος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα, έλεγε ότι το αργότερο στις 11-12 Αυγούστου,οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ώστε να εκταμιευθούν τα πρώτα 5 δισ. στις 20 Αυγούστου και να πληρωθεί την ίδια μέρα η ΕΚΤ για τα ομόλογα τα οποία λήγουν.

Χρονοδιάγραμμα-θηλιά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα, είναι εξαιρετικά σφιχτό και καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων (με βασικότερη τη διενέργεια νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, έχει ήδη ανοίξει παράθυρο για εκταμίευση και νέο δάνειο γέφυρα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ στις 20 του μήνα, χωρίς ωστόσο να απηχεί τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Θέλει να καθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν μπορεί όμως να την αποκλείσει όπως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν πιέσεις για τη λήψη νέας δέσμης προαπαιτούμενων εντός Αυγούστου.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση και οι θεσμοί φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξει άλλη δέσμη προαπαιτούμενων εντός Αυγούστου. Αν το μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση όμως δεν κλείσουν έως τις 20 Αυγούστου, είναι σαφές ότι θα αποτελέσει μια πιθανή επιλογή ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων για να αποδεσμευτεί ένα νέο δάνειο γέφυρα.

Την απαίτηση για επιπλέον προαπαιτούμενα -πέραν όσων ψηφίστηκαν το τελευταίο 10ήμερο στη Βουλή- εγείρουν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Εξάλλου, ικανοποιητική και εντός των χρονικών ορίων χαρακτήρισε χθες την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων από την Ελλάδα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ ΝτέλιαΒελκουλέσκου, της Κομισιόν ΝτέκλανΚοστέλο, της ΕΚΤ ΡάσμουςΡούφερ και του ESMΝικολάΤζιαμαριόλι θα έχουν απέναντί τους ως επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη. Παρότι κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας με υπουργούς, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τετ-α-τετ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν χρειαστεί. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πού θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα διατηρείται το σχήμα της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να κλείσουν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έως τις 12 Αυγούστου, ώστε να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες από τα κοινοβούλια ως τις 19 Αυγούστου και να εκταμιευθεί στις 20 Αυγούστου η πρώτη δόση του νέου δανείου, η οποία θα επιτρέψει την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (3,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) που λήγουν την ημέρα εκείνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ φιλόδοξο, γι” αυτό δεν αποκλείεται να διατεθεί νέο δάνειο-γέφυρα. Ένα από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης θα είναι ο προσδιορισμός των ετήσιων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον μόνο το ορόσημο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 έχει «κλειδώσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα