Υπό καθεστώς “ΔΝΤ” το Facebook

Και όμως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, όπως αυτή του Facebook, όπου υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί σε εποπτεία για τα επόμενα 20 χρόνια, για να διαπιστωθεί αν παραβιάζει το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών του.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Το Δεκέμβριο του 2009 το Facebook  τροποποίησε τους όρους του πολιτικού απορρήτου που ακολουθούσε, θέτοντας τις πληροφορίες που μέχρι τότε ήταν private (ιδιωτικές) σε public.

Αυτή η “απλοποίηση” όμως, είχε ως αποτέλεσμα την δημοσιοποίηση ονόματος, φωτογραφιών, τόπου κατοικίας, φύλου και λίστας των φίλων για καθένα από τους εκατομμύρια χρήστες που ήταν μέλη του διασημότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, με διαμαρτυρίες από πολλούς χρήστες του Facebook και ομάδες προάσπισης του ιδιωτικού απορρήτου να κάνουν λόγο για παραπλανητικές τεχνικές που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης κατηγορίες επαγγέλθηκαν από πρώην χρήστες που έσβησαν το προφίλ τους, αλλά τα προσωπικά δεδομένα τους παρακολουθούνταν ακόμα και μετά την εθελούσια διαγραφή τους.

Η ιστοσελίδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal,  θα αναγκαστεί πλέον να αλλάξει την πολιτική της μετά από έρευνα, που έφερε τον Μαρκ Ζακερμπεργκ ενώπιον της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών( FTC). Σύντομα, λοιπόν, η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ, αναμένεται να αναγκάσει το δημοφιλές μέσο να υποβάλλει προς έγκριση οποιαδήποτε αλλαγή σκοπεύει να εφαρμόσει στο προσωπικό απόρρητο του και αυτή θα εφαρμόζεται, μόνο, κατόπιν συγκατάθεσης του χρήστη. Η συναίνεση θα θεωρείται απαραίτητη, αφού προσωπικά στοιχεία των μελών θα χρησιμοποιούνται διαφορετικά από ότι υποδήλωνε η πρόθεση του κάθε χρήστη, όταν τα ανέβαζε στο προφίλ του.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook θα πρέπει να έχει την συναίνεση των μελών για να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή, αλλά ούτε θα υποδεικνύεται στο site, πώς θα παίρνει την έγκριση των μελών του. Μάλιστα ο Μαρκ Ζάκενμπεργκ, σε μία προσπάθεια υπεράσπισης της εταιρείας του, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Τσάρλι Ρος του PBS πως “άλλες μηχανές αναζήτησης και διαφημίσεων συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο δεδομένων με λιγότερο διαφανή τρόπο από ότι το Facebook”.

Τέλος η Wall Street Journal, αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι η Αμερικάνικη Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, ενώ στις διαπραγματεύσεις συμπεριλαμβάνει την υποχρέωση του Facebook να υποβάλλει προς έγκριση τις αλλαγές του πολιτικού απορρήτου σε ανεξάρτητες επιτροπές προάσπισης των ιδιωτικών δικαιωμάτων για τα επόμενα 20 χρόνια. Συμφωνία, που επρόκειτο να επικυρωθεί, καθώς φαντάζει ως απαραίτητη προκειμένου ο Ζάκερμπεργκ να εισάγει την Facebook Inc. στο χρηματιστήριο από το 2012 – κίνηση που υπολογίζεται, από ότι αποτιμάται η αξία του δημιουργήματός του, να του αποφέρει πάνω από $100 δις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Διαβάστε ακόμα:
* 10 διάσημοι που “φοβούνται” την τεχνολογία

* Η CIA και τα social media

Keywords
Τυχαία Θέματα