Ο τελευταίος πειρασμός της Μέρκελ!

Με ένα εξαιρετικά δεικτικό εξώφυλλο όπου η καγκελάριος της Γερμανίας διαβάζει το βιβλίο «πώς να διαλυθεί το Ευρώ» συντροφιά με ένα μπουκάλι ουίσκι κυκλοφορεί το επόμενο τεύχος του  Economist και αναρρωτιέται «Είσαι σε πειρασμό Άγκελα;».

«Μία συντεταγμένη διάλυση του Ευρώ, θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και επικίνδυνη, όπως όμως και το να περιμένει κανείς να εμφανιστεί μία λύση» αναφέρει το περιοδικό καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να δράσει άμεσα,

όπως και αν το σκέφτεται. Η συντακτική ομάδα του έγκυρου Economist εκτιμά ότι μπορεί αυτή τη στιγμή η διάλυση της Ευρωζώνης είναι πιο ακριβή από την προσπάθεια διάσωσης αλλά αν  συνεχιστούν οι διαφωνίες τα δεδομένα θα αλλάξουν και η διάλυση θα γίνει ανάγκη.

Η Ελλάδα υποφέρει, το ίδιο και οι άλλες χώρες του νότου, την ώρα που οι χώρες του Βορρά γίνονται όλο και ποιο σκληρές απέναντι στο πρόβλημα. Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκέφτεται πρακτικά, είναι βέβαιο ότι επεξεργάζεται σχέδιο συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Economist.

Σύμφωνα με το περιοδικό υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη -όχι μόνο στη Γερμανία- ότι το να εγκαταλειφθούν οι Έλληνες στην τύχη τους θα είναι ένας όχι και τόσο δαπανηρός τρόπος, να δωθεί στους υπόλοιπους ένα χρήσιμο μάθημα. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι έτσι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και η ιδέα της εξόδου μελών από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε πανικό που θα βύθιζε Πορτογαλία, Ιρλανδία,  Κύπρο και Ισπανία. Και τότε… η καγκελάριος δεν θα είχε χρόνο να διαπραγματευτεί την περίφημη «σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία» ως αντάλλαγμα για νέα στήριξη, αλλά θα αναγκαζόταν να υπογράψει λευκές επιταγές. Επομένως… καλύτερα να αφήσει τους Έλληνες στην ησυχία τους.

Ο Economist σημειώνει επίσης ότι το ευρώ μπορούσε να σωθεί πολύ καιρό πριν, αν οι πολιτικοί είχαν συμφωνήσει στο ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και πόση εθνική κυριαρχία θα παραχωρηθεί. Όμως αντί η κα Μέρκελ να προχωρήσει, καθυστέρησε περιμένοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη τις χώρες του νότου. Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Γερμανίδας καγκελάριου.

«Αν η κα Μέρκελ δεν βιαστεί, το δίλημμα στο μέλλον θα είναι ή μια ακριβή διάλυση της ευρωζώνης το αμέσως επόμενο διάστημα ή ένα πολύ πιο καταστροφικό τέλος αργότερα» καταλήγει ο Economist και κάνει για μία ακόμα φορά τη δική του πρόταση: η λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να δοθεί αν οι χώρες της Ευρωζώνης προχωρούσαν σε μία τραπεζική ένωση και σε αμοιβαιοποίηση του χρέους παράλληλα με πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Η λύση μιας περισσότερο ομοσπονδιακής Ευρώπης, βεβαίως έχει κόστος αναφέρει ο Economist και είναι όπως συμπληρώνει, σε μεγάλο βαθμό ίδια με αυτήν που προτείνει η Μέρκελ.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα