Ο Economist «σφάζει» με το γάντι: Προοδεύετε αλλά οι μεταρρυθμίσεις σας έχουν… άρωμα Ελλάδας

KALI chronia! Με ευχές για ένα νέο ευτυχισμένο έτος ξεκινά το τελευταίο άρθρο του Economist αναφερόμενος στην ανοδική πορεία – σε πολλούς τομείς – της χώρας αλλά μένοντας περισσότερο στο «άρωμα Ελλάδας» των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως το 2014 για τη χώρα μας έφθασε με μια ασυνήθιστη κίνηση των καλών ειδήσεων! Η ίδια χώρα που λίγο καιρό νωρίτερα ήταν σε ένα φαύλο κύκλο θανάτου των χαμένων δημοσιονομικών στόχων, με υστερικές αγορές και την απειλή της εξόδου από το ευρώ συνεχώς ένα βήμα πίσω,

«τώρα όμως, το πρώτο και πιο δύσκολο προβληματικό παιδί της ευρωζώνης έχει υπερβεί κάθε προσδοκία».

Νωρίτερα ακόμη και από το χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα έχει κλείσει τρομακτικό έλλειμμα της, ενώ μεταφέρθηκε ήδη σε πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Μάλιστα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν πέσει κάτω από το 8%, από την κορυφή του πάνω από το 40%. Την ίδια ώρα η ανταγωνιστικότητα μπαίνει στον δρόμο της αποκατάστασης και η Ελλάδα θέτει γερές βάσεις- προφύλαξης τουριστικής περιόδου.

«Η Ελλάδα είναι μια κακή διαφήμιση για την κυβέρνηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι κρατικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται πολύ άσχημα και κυρίως έχουν πολιτική ανάμειξη. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο άρχισε με το ζόρι όταν η οικονομία εξερράγη, είναι αρκετά πίσω από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση κατάφερε να χάσει τον στόχο για το 2013 αν και τον μετέθεσε δύο φορές προς τα πίσω, για 1,3 δισ. ευρώ», γράφει το οικονομικό περιοδικό, συνεχίζοντας τονίζοντας πως «το πρόγραμμα είναι υπό αναθεώρηση, αλλά οι θεσμοί και η πολιτεία στην Ελλάδα είναι τόσο δυσλειτουργικοί, ώστε ''τίποτα λιγότερο από μια μεταμόσχευση μυελού των οστών'' θα λειτουργήσει, αναφέρει σύμβουλος των διεθνών δανειστών. Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα -να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν ή να αναδιαρθρωθούν σε εταιρία συμμετοχών στο εξωτερικό, λένε στο Λουξεμβούργο, όπου θα πρέπει να διαχωρισθούν από τις πολιτικές παρεμβολές -έχει ήδη καταρριφθεί. Οι Φινλανδοί έφεραν την πρόταση αυτή, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία. Αλλά αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι σύμβουλοι πιέζουν για εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια αποφεύγοντας τις πωλήσεις -φωτιά. Μερικοί πιστεύουν ότι μεγάλα ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές με τη δέσμευση των αναμενόμενων μελλοντικών πωλήσεων των εισιτηρίων κρατικών περιουσιακών ροών -σε μετρητά, ή ενοίκια, ως ασφάλεια έναντι νέων ομολόγων. Με την λήξη της συναλλαγής, το περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε είτε να πωληθεί στην αγορά για την αποπληρωμή του δανείου, ή να παραδίδεται στον δανειστή. Μερικά από τα αντληθέντα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί το χρέος, άλλα για την ανάπτυξη του περιουσιακού στοιχείου, με την ελπίδα της αύξησης της τιμής. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι θα βγει η Ελλάδα πίσω στις κεφαλαιαγορές, από τις οποίες είναι αποκλεισμένη από το 2010», τονίζει ο Economist.

Όσο για την ελληνική οικονομία κάνει γνωστό πως χρειάζεται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά εδώ η εγγραφή έχει γίνει πολύ λιγότερο εντυπωσιακή από ό, τι για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Υπασπιστές του κ. Σαμαρά αρνούνται τέλη της κωλυσιεργίας, προσφέροντας έναν μακρύ κατάλογο των μέτρων, από τη βελτίωση της συλλογής φόρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας στο άνοιγμα cosseted επαγγέλματα. Περισσότερα θα έρθει, λένε, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στις μυριάδες κανονισμούς που φράζουν τις αγορές προϊόντων.

Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, λένε πολλοί κάθετο Έλληνες, είναι ένα δυσλειτουργικό κράτος. Ο κ. Σαμαράς, λιγότερο ή περισσότερο απαλλαγμένη από το παρελθόν κακοδιαχείριση, διατηρεί μια τάση παλιό στυλ για πελατειακές σχέσεις. Ωστόσο, η ατιμωρησία μπορεί να ράγισμα λίγο. Ο πρώην υπουργός Άμυνας είναι στη φυλακή για διαφθορά. Η ομιλία καφέ είναι από ένα ανώτερο υπάλληλο της υπεράσπισης, οι οποίοι είπαν οι ερευνητές έλαβε τόσες πολλές δωροδοκίες δεν μπορούσε να τους θυμόμαστε όλους? Και ενός πρώην υπουργού, ανιψιός του τιμούσαν Κωνσταντίνου Καραμανλή, την προ-και μετα-χούντας πρωθυπουργός, ανασύρονται μέχρι ενώπιον των δικαστηρίων για την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με ψεύτικο πινακίδες κυκλοφορίας. Αλλά εξυπηρετούν οι πολιτικοί δεν αισθάνεται τη θερμότητα και τη δίωξη των μεγάλων φορολογικών dodgers παραμένει σπάνιο. Τι πρέπει να κάνει ένα περίεργο δικαστική έρευνα της άνθρωπος που διορίστηκε για τη μεταρρύθμιση του αναξιόπιστο στατιστικής υπηρεσίας, κατηγορούνται τώρα για διαφθορά για δήθεν υπερβολή δημοσιονομική τρύπα στην Ελλάδα;

Αναδιάρθρωση μια οικονομία και να ανακαλύπτουμε την κατάσταση χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς, ακόμη και αν αυτός ήταν ο άνθρωπος για ένα τέτοιο έργο, εξαντλείται και των δύο. ΣΥΡΙΖΑ, η ριζοσπαστική αριστερά πτέρυγα του συνασπισμού, οδηγεί τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Telegenic και πανούργος ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ακόμη ένα πανευρωπαϊκό υποψήφιος για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά μια νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει εύθραυστο συνασπισμό του κ. Σαμαρά, ιδίως ως μέλη της Σοσιαλιστικής συμμάχους του, το ΠΑΣΟΚ, ελάττωμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τα μέσα του 2015, η ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να ασχολούνται με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργός, ή τουλάχιστον kingmaker. Αρωματισμό εξουσία, έχει αρχίσει να λαμβάνει μαθήματα Αγγλικών και να ταξιδέψουν. Στο εξωτερικό, το μήνυμα του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν θέλει να φύγει από το ευρώ? Στο σπίτι υπόσχεται να αθετήσει για το μνημόνιο με τους πιστωτές στην Ελλάδα. Ακόμη πιο ψύχραιμες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πώς θα μπορούσαν να ξεφορτωθώ τις προϋποθέσεις και να κρατήσει τα δάνεια.

Η πολιτική είναι λέξη ελληνική!

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί ότι είναι πιο ρεαλιστική από τη ρητορική του. Μάλιστα «πολλοί είναι εκείνοι που τον παρομοιάζουν με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου». Μάλιστα, το δημοσίευμα δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υπόσχεση του κυρίου Τσίπρα σε μία ενδεχόμενη διακυβέρνηση που έκανε λόγο για «αναίρεση πολλών από τις μεταρρυθμίσεις και επανεθνικοποίησης των λίγων ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων» με αποτέλεσμα να σκοτώσει οποιαδήποτε διαφαινόμενη ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα η Γερμανία παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, ενώ παρόλο που θα μπορούσε να διευκολύνει τις απαιτήσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επέλεξε να κάνει μια σαφή έγκαιρη δέσμευση: «ότι η ζώνη του ευρώ θα τιμήσει ημι-υπόσχεσή της το 2012 για να δώσει στην Ελλάδα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας, τώρα που έχει φθάσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Σε αντάλλαγμα, οι πιστωτές δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε περισσότερη λιτότητα, αλλά και για την ανάγκη να μεταρρυθμίσει την οικονομία και το κράτος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πλέον πολιτική, όχι οικονομική. Οι φόβοι της αθέτησης υποχρεώσεων έχουν υποχωρήσει; Όχι... Η ανησυχία είναι μάλλον για την άνοδο του ελληνικού εξτρεμιστές και των δύο νεοσταλινικών και νεοναζιστικών ποικιλίες», αναφέρει ο Economist.

Keywords
economist, ελλαδα, economist, αρωμα, αλέξης τσίπρας, χρεος, σαμαρας, στυλ, ανιψιός, συριζα, δημοσκοπηση, εκλογες, μαΐου, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, μνημονιο, παπανδρεου, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αναδιαρθρωση, βασεις, τελη κυκλοφοριας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, μνημονιο 3, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αλέξης τσίπρας, βημα, γερμανια, δανεια, ευχες, ηγετης, οικονομια, προγραμμα, τρομακτικο, ωρα, αγορα, αρθρο, ανιψιός, ανθρωπος, γινει, δωσει, εγγραφη, ευρω, ειπαν, ελπιδα, επαγγελματα, ερευνα, εταιρια, ετος, ευθραυστο, ζωνη, ιδεα, ιδια, διαφημιση, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, ληξη, λουξεμβουργο, λογο, μαΐου, νικη, οδηγηση, παιδι, πολιτεια, πορτογαλια, πωλησεις, ρητορικη, σπιτι, στυλ, ταση, φυλακη, χρονος, ψευτικο, αγορες, ασφαλεια, χωρα, κωνσταντινου, υγειας
Τυχαία Θέματα