Ντράγκι: Υπό όρους η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει και κρατικά ελληνικά ομόλογα περίπου 30 δισ ευρώ στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επιθετική κίνηση του Μάριο Ντράγκι με το σύνολο του QE να φθάνει τα 1,1 τρισ ευρώ σε βάθος δύο ετών.

Κάτι που θα σημαίνει για την Ελλάδα μία μεγάλη χρηματοδοτική ανάσα για το

τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία. Αρκεί, ωστόσο, να παραμείνει σε πρόγραμμα προσαρμογής προκειμένου να πληρούνται οι όροι που έχουν τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα. Το ακριβές σχέδιο και οι όροι του οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Συτή την ώρα ο Μάριο Ντράγκι δίνει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπε ο Μάριο Ντραγκι, θα γίνει συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων 60 δισ το μήνα. Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2015. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι στην απόφαση αυτή θα συμπεριληφθούν και οι χώρες που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρόσθεσε επίσης πως η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχουν αποπληρωθεί οι λήξεις του Ιουλίου. Όπως είπε για την αγορά ελληνικών ομολόγων πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει και το όριο αγοράς.

Οι αγορές θα γίνονται για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας. Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ δεν απέκλεισε τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα της. Επίσης, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων τίτλων (ABS και καλυμμένων ομολόγων) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ότι θα βελτιωθούν οι όροι παροχής φθηνής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα (TLTROs). Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα κρατήσει έως το 2016, ενώ οι αγορές θα είναι της τάξεως των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

«Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών θα αναλαμβάνουν το 80% των ρίσκων, ενώ το υπόλοιπο 20% αναλαμβάνει η ΕΕ. Θα υπάρχουν όρια 33% ανά εκδότη χρέους και 25% ανά έκδοση. Το πρόγραμμα αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Με βάση το ποσοστό που κατέχουν οι Εθνικές Τράπεζες των κρατών θα διανεμηθούν τα 1,1 τρισ. σε βάθος δύο ετών, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος τόνισε πως η σημερινή απόφαση λήφθηκε για να καταπολεμηθούν δύο αρνητικές εξελίξεις. Πρώτον, η παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και δεύτερον τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο ίδιος υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» τόνισε.

The post Ντράγκι: Υπό όρους η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα