Πυρετός συσκέψεων ενόψει τρόικας

Η διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας, σήμερα Τρίτη, και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας, στην οικία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Κηφισιά.

Μετά την αποχώρηση των δύο πολιτικών αρχηγών, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου

και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι: «έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει έναν «πειστικό» σχεδιασμό προώθησης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο 12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου (αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους, κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για αυτές, τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους, καθώς και στη διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα.

Παράλληλα θα παρουσιάσουν στην τρόικα και κατάλογο με τους Οργανισμούς του Δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν. Φυσικά θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και για την υστέρηση των εσόδων κάτι που θα αποδώσουν στην διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει στη Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί και η ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όπως και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στην θέση του υπουργού Επικρατείας που θα έχει στην αρμοδιότητά του τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα