ΥΠΟΙΚ: Θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών «πάση θυσία»

17:15 28/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο πως δεν θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και στάση πληρωμών «πάση θυσία», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να δώσει διέξοδο και να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις από τη Βουλή, την Πέμπτη.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τη δύσκολη, επίπονη αλλά αναγκαία πορεία που θα οδηγήσει τον τόπο μπροστά», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι και

το νομοθετικό σώμα θα λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια.
«Συνεργαζόμενοι όλοι μαζί και συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα, με νηφαλιότητα και όχι με διάθεση αντιπαράθεσης, θα διασφαλίσουμε αυτή την αναγκαία χρηματοδότηση» της Κύπρου, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια αναπόφευκτη κατάσταση εφαρμογής σχεδίων έκτακτης οικονομικής διαχείρισης, είπε.

Σε δηλώσεις του, το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την εκταμίευση του 1,5 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «μπορούμε να αποφύγουμε τις περιπέτειες».
Επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι είχε επαφή με εκπροσώπους της Τρόικας από την Πέμπτη, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. «Βεβαίως και ανησυχώ» αλλά «δεν περιοριζόμαστε στην ανησυχία», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ως προς το αν γίνονται έκτακτοι σχεδιασμοί ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αποτελεί μέρος του ρόλου ενός Υπουργείου Οικονομικών να σχεδιάζει για κάθε ενδεχόμενο».
Συμπλήρωσε ότι «την ίδια ώρα αποτελεί ευθύνη της πολιτικής ηγεσία να διασφαλίζει πως τα απευκταία ενδεχόμενα δεν θα επιβεβαιωθούν».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η άγονη αντιπαράθεση και πόλωση γύρω από το ζήτημα του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων δεν θα ωφελήσει κανένα, προσθέτοντας ότι «η συγκρουσιακή προσέγγιση είναι αυτή που θα υπονομεύσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων μας, της οικονομίας μας και των εργαζομένων».
«Εάν βυθιστούμε, θα βυθιστούμε όλοι μαζί. Εάν από την άλλη εργαστούμε υπεύθυνα και με αυτοπεποίθηση όπως πράξαμε τους τελευταίους μήνες, μαζί και πάλι θα τα καταφέρουμε» είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε καμία προσπάθεια επίρριψης ευθυνών, δικαίωσης ή μετάθεσης ευθυνών σε άλλους.
«Θα πράξουμε ό,τι επιβάλλεται για να διατηρήσουμε αυτή την πορεία που χαράξαμε τους τελευταίους μήνες, της σταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας», η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει θέση την Κύπρο σε τροχιά εξόδου από τις δυσκολίες, είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι κατά την πρωινή συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε τα δεδομένα, προσθέτοντας ότι «με τη σημερινή απόφαση μπορούμε να δώσουμε σε συνεργασία με τη Βουλή, διέξοδο».
Συμπλήρωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια ξεκάθαρη υποχρέωση «την οποία μπορούμε και επιθυμούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία».

Θα το καταφέρουμε, είπε ο κ. Γεωργιάδης, αν συνεργαστούμε εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, μαζί με τους εργαζόμενους και τους άλλους εμπλεκόμενους.
Είπε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί, διασφαλίζει το ρόλο της Βουλής, καθώς και τα δικαιώματα και το καθεστώς των εργαζομένων, όπως αυτό διασφαλίζεται από τους νόμους και το Σύνταγμα.

Σε ερώτηση γιατί δεν ενσωματώθηκαν νωρίτερα στο νομοσχέδιο οι αλλαγές, ώστε να αποφευχθεί η καταψήφιση από τη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι τόσο στο αρχικό νομοσχέδιο, όσο και σε αυτό διαμορφώθηκε τελικά, περιλαμβάνονταν επαρκείς διασφαλίσεις.
Είπε ότι έγινε κατορθωτό να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο με τρόπο που να αποτυπώνονται οι διασφαλίσεις αυτές με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο, ενώ υπενθύμισε την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το κείμενο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι προέκυψαν κάποιες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, επί των οποίων η Κυβέρνηση εξέφρασε άποψη, σε συνεννόηση και με την Τρόικα. Κάποιες από αυτές δεν κατέστη δυνατό να περιληφθούν, ενώ περιλήφθηκε το περιεχόμενο κάποιων από αυτές, με μια διατύπωση «σωστή και αποδεκτή από όλους».
Ερωτηθείς για τις τροποποιήσεις που δεν έγιναν αποδεκτές, είπε ότι «είτε δεν είχαν θέση σε νομοθετικό κείμενο, είτε αποτύπωναν λανθασμένα την υφιστάμενη κατάσταση».

Ως προς τις κατηγορίες περί ασυνεννοησίας που αποδίδουν στο Υπουργείο Οικονομικών κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση.
«Προτεραιότητα είναι να δώσουμε διέξοδο και να διασφαλίζουμε ότι αυτή η πορεία της αποφασιστικής διόρθωσης και σταθεροποίησης της οικονομίας θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία, τόσο με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, όσο και άλλους εμπλεκόμενους και επιθυμεί να διαφυλάξει αυτή τη συνεργασία με τη Βουλή.

Συμπλήρωσε ότι η Βουλή, όπως και στο παρελθόν, θα είναι και τώρα συμμέτοχος στην προσπάθεια για τον τόπο, καθώς «αυτή η προσπάθεια είναι κοινή».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο` Κόνορ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν παρέλειψε να τονίζει ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως προς τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν επαναδιαπραγματεύθηκε με την Τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «έχουμε σήμερα αποκαταστήσει την επαφή με την πραγματικότητα» κάτι που, όπως είπε, αποτελεί απάντηση «σε όσους με εύκολα λόγια και συνθήματα μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, τα οποία οι ίδιοι ενδεχομένως να έχουν δημιουργήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα