Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

15:46 28/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αριθμός τροπολογιών του ΔΗΚΟ ενσωματώνονται στο νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και κατέθεσε στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο ονομάζεται ως “ο Περί Ρυθμίσεως Θεμάτων αποκρατικοποίησης νόμος του 2014″.

Οι κυριότερες αλλαγές εντοπίζονται στο άρθρο 5 που αφορά τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν πριν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε φορέα.

Σε σχέση με τη διαβούλευση με τη Μεικτή Συμβουλευτική

Επιτροπή (5α) η παράγραφος διαμορφώθηκε ως ακολούθως: “Διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή και διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και των δικαιωμάτων που προκύπτουν σε περίπτωση κατάργησης θέσης εργαζομένου σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα, τις διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας, τους συναφείς Κανονισμούς και τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε, επίσης, νέα παράγραφος, που αφορά τροπολογία του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία “νοείται ότι, ουδέν στον παρόντα Νόμο δύναται να ερμηνευθεί κατά τρόπο που να μεταβάλλει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ιδιότητα των εργαζομένων που απασχολούνται σε οποιοδήποτε φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση”.

Στα στάδια προστέθηκε επίσης πρόνοια (5γ) για τη διασφάλιση “κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, μη αποκλειόμενης της εξαίρεσης τομέων δραστηριότητας από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων”.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλήφθηκε η προταθείσα τροπολογία με βάση την οποία “νοείται περαιτέρω πως ακόμη και σε περίπτωση κατάργησης της θέσης ο κάτοχος αυτής θεωρείται ότι εξακολουθεί να την κατέχει μαζί με όλα τα προνόμια και ωφελήματα της μέχρις ότου ο κάτοχος της θέσης που καταργήθηκε με αυτό τον τρόπο αφυπηρετήσει ή διοριστεί ή προαχθεί είτε σε θέση που δημιουργήθηκε είτε σε άλλη θέση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα