Η απόφαση Βουλής ισοδυναμεί με διακοπή Προγράμματος της Κύπρου, λέει ο Προδρόμου

17:15 28/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με σύνεση και υπευθυνότητα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να συνεχίσει η οικονομία μας την πορεία διόρθωσης και αποκατάστασης, μακριά από το χάος, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για ιδιωτικοποιήσεις.

“Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με διακοπή του Προγράμματος της Κύπρου. Πρέπει τώρα

να τη διαχειριστούμε, ζώντας ξανά συνθήκες έκτακτης ανάγκης”, είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι παρά το ότι θέση μας ήταν πάντα ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης-μετοχοποίησης-αποκρατικοποίησης έπρεπε να γίνει κάτω από άλλες, κατάλληλες συνθήκες και άλλο χρόνο, τώρα έχουμε καταλήξει οι αποκρατικοποιήσεις να είναι αδήριτη ανάγκη.
Διότι, εξήγησε, είναι όρος που μας επιβλήθηκε έναντι του δανείου με το οποίο ζει η χώρα. “Διότι από τις αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ στη Λευκωσία εξαρτάται η συνέχιση του Προγράμματος και της χρηματοδότησης της λειτουργίας της οικονομίας μας από τους δανειστές μας. Διότι, για παράδειγμα, αυτή την ίδια ώρα που μιλάμε εδώ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, πρόκειται να ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τελική απόφαση για την εκταμίευση του ποσού 1,5 δις ευρώ που χρειάζονται για να συνεχίσει τη λειτουργία του το συνεργατικό τραπεζικό σύστημα”, πρόσθεσε.

Είναι σαφές, ανέφερε, ότι δεν πρόκειται για ζήτημα και αποφάσεις κομματικής πολιτικής, αλλά για αποφάσεις ευθύνης για το ίδιο το μέλλον της χώρας. Χτες στη Βουλή, είπε, λήφθηκε μια απόφαση, η οποία εμποδίζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην προετοιμασία της διαδικασίας μεταρρύθμισης και αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας.
Διευκρίνισε ότι ο ΔΗΣΥ όχι μόνο δέχτηκε, αλλά επιδίωξε πρόνοιες του νόμου που θα διασφάλιζαν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζόμενων στους οργανισμούς που θα μετοχοποιηθούν.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, συνέχισε, υποστήριζε τροπολογίες που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και ήταν γνωστό ότι δεν θα διατάραζαν τις συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.
“Δεν ήταν συνετό ούτε και θα είχε νόημα ή όφελος να εγκριθούν πρόσθετες τροπολογίες που ήδη γνωρίζαμε –με γραπτή διαβεβαίωση- ότι δεν γίνονταν αποδεκτές στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού. Δεν θα εξυπηρετούσαν καν τις συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων”, πρόσθεσε.

Είπε πως η κυβέρνηση, μετά από δημόσιο διάλογο και διαβουλεύσεις στη Βουλή και αλλού, είχε συμπεριλάβει στο τελικό νομοσχέδιο πρόνοιες που θέτουν ουσιαστικά την όλη διαδικασία προετοιμασίας και τελικών αποφάσεων κάτω από παρακολούθηση της Βουλής και υπό την αίρεση της τελικής δικής της έγκρισης.
“Η Βουλή θα είχε λόγο τόσο για τη ξεχωριστή διαδικασία και το “μοντέλο” για κάθε οργανισμό, όσο και για την έκταση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών και διάθεσης μετοχικού κεφαλαίου (το περίφημο ποσοστό), αλλά και για το αντίτιμο που θα έπαιρνε το κράτος και για τη χρονική στιγμή που θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη που και έδειχνε τη διάθεση για διαβούλευση και συνεργασία, και απαντούσε σε πολλά από τα ερωτήματα που συνεχίζουν σήμερα κάποιοι να προβάλλουν”, είπε.

Με τον ίδιο τρόπο στο νομοσχέδιο, συνέχισε, υπάρχει σαφής πρόνοια που διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αποκρατικοποίηση προτού αντιμετωπισθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας τα οποία έχουν επισημανθεί.
Εξάλλου, ανέφερε, ανά το διεθνές (όπως ειδικότερα και δίπλα μας στην Ελλάδα) και ιδιωτικοποιήσεις έγιναν και οι όποιες ανάγκες εθνικής ασφάλειας αντιμετωπίσθηκαν και ικανοποιούνται.

“Το νομοσχέδιο που έπρεπε και πρέπει να εγκριθεί δίνει ένα γενικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι ο νόμος με τον οποίο γίνεται με τον άλφα ή βήτα τρόπο διάθεση δημόσιας περιουσίας. Με καλή πίστη και υπευθυνότητα καλούμαστε, έστω και την υστάτη, να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να συνεχίσει η οικονομία μας την πορεία διόρθωσης και αποκατάστασης και να μη γυρίσουμε πίσω στο χάος”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα