ΥΠΕΣ: Μείωση στα στεγαστικά προγράμματα λόγω μνημονίου

15:17 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μειωμένα, λόγω μνημονίου, κατά 35 εκατομμύρια ευρώ είναι όλα τα στεγαστικά προγράμματα, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, η οποία είπε πως το Υπουργείο της μελετά διάφορες προτάσεις με στόχο η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα οικονομικά δεδομένα και στις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κ. Μαύρου είπε πως η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την ανέγερση κατοικίας σε όσους δικαιούχους εξασφάλισαν οικόπεδο

αυτοστέγασης και λόγω του προβλήματος δανειοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι εφικτό να αρχίσει η ανέγερση τους.

Επίσης, ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο, η Κυβέρνηση να επιχορηγεί την αγορά διαμερίσματος ή κατοικίες, καθώς και για την επιδότηση ενοικίου.

Απαντώντας στις χθεσινές επικρίσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη περί εσκεμμένης τελμάτωσης των προσφυγικών στεγαστικών προγραμμάτων, η Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «η στήριξη και υπεράσπιση του δικαιώματος στη στέγαση είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αφήνει στην κρίση των πολιτών τις σκοπιμότητες που προσπαθεί να εξυπηρετήσει η χθεσινή ανακοίνωση.

Όπως είπε η Υπουργός Εσωτερικών, «η Κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, στήριξε τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και υπερβαίνοντας χρονοβόρες διαδικασίες και τα προβλήματα».

Είπε, επίσης, πως οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά προγράμματα μιλούν από μόνοι τους, αναφέροντας πως συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια παραχωρήθηκαν γύρω στα 2.400 οικόπεδα, ενώ ταυτόχρονα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Επιπλέον, ανέφερε πως παραχωρήθηκαν 579 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές περιοχές, σημειώνοντας πως αυτά αφορούν 160 δικαιούχους στην επαρχία Λευκωσίας, 45 στην επαρχία Πάφου, 210 στην επαρχία Λάρνακας και 164 στην επαρχία Λεμεσού.

«Ο διαχωρισμός άλλων 199 στην Κοκκινοτριμιθιά θα αποπερατωθεί στις αρχές του 2014, ενώ παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.000 οικοπέδων έτσι που μέσα στα επόμενα χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχουν επίσης παραχωρηθεί 670 οικόπεδα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, έχει παραχωρηθεί Πιστοποιητικό Μίσθωσης σε όσους πρόσφυγες μας διαμένουν σε τ/κ κατοικίες ως μια ενδιάμεση λύση, αφού τελική επιδίωξη μας είναι η παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας».

«Μέχρι σήμερα», είπε η κ. Μαύρου, «1,681 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης, ενώ έχουν ανεγερθεί 760 νέες οικιστικές μονάδες σε οικισμούς Στέγασης εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα 60 εκ.».

Η κ. Μαύρου τόνισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουμε προβεί σε εκδηλώσεις παραχώρησης οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους και αυτό το πράξαμε σεβόμενοι την προεκλογική εκστρατεία», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν πράτταμε διαφορετικά θα κατηγορούμασταν και πάλι από την αντιπολίτευση ίσως και πιο έντονα».

Ωστόσο, δήλωσε ότι υπηρεσιακά συνεχίζεται η παραχώρηση οικοπέδων και κατοικιών, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, αναφέροντας ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνεδρίαση της Υπηρεσίας Μερίμνης Λάρνακας, με στόχο την παραχώρηση οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους.

Δημοσίευμα Guardian για κινεζικό ενδιαφέρον
————————————————–
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία αναφέρεται εκτενώς στο κινεζικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, η κ. Μαύρου είπε: «Θα έλεγα ότι είναι ένας από τους τομείς που η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, έδωσε λύσεις και έδωσε και πνοή στην οικοδομική βιομηχανία, ιδιαίτερα στην επαρχία της Πάφου και όχι μόνο».

«Το γεγονός», πρόσθεσε, «ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν πουληθεί στα πλαίσια της νέας πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών πολλές εκατοντάδες κατοικιών νομίζω θα ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστα στα αυτιά όχι μόνο εταιρειών ανάπτυξης γης, εργολάβων οικοδομών, οικοδόμων, αλλά και ενός μεγάλου φάσματος της οικονομικής δραστηριότητας που άμεσα ή έμμεσα είναι δεμένο στο άρμα της οικοδομικής βιομηχανίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις άδειες μόνιμης παραμονής που δόθηκαν σε Κινέζους επενδυτές, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι διαδικασία παραχώρησης της άδειας μόνιμης παραμονής έχουν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και για την τόνωση της κάθε οικονομίας.

«Άρα δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Έχουμε επεξεργαστεί μια πολιτική, αξιοποιώντας και τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν παραχωρούν αυτόματα θεώρηση βίζας σε κάτοχο άδειας μόνιμης παραμονής. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν προκαλεί κινδύνους για τη μια ή την άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι ισχύουν τα ίδια και στη δική μας χώρα για άδειες μόνιμης παραμονής που παραχωρούνται από άλλα κράτη μέλη», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε πως «είναι αναρτημένα από τον Αύγουστο στο διαδίκτυο και δεν είναι κάτι που γίνεται εν κρυπτώ».

«Πέραν από την αγορά κατοικίας ζητούμε ένα πόσο να είναι κατατεθειμένο, το οποίο να διασφαλίζει αν θέλετε και τη συντήρηση της οικοδομής, αλλά και άλλα έξοδα διαβίωσης και λευκό ποινικό μητρώο. Σε περίπτωση που παραβεί ο κάτοχος οποιαδήποτε από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις η άδεια μόνιμης παραμονής του ανακαλείται», κατέληξε η κ. Μαύρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα