Ζητούν λουκέτο για τα ΙΕΚ "ΙΕΚ ΞΥΝΗ" , "ΔΟΜΗ"

Εκπαίδευση στον Τύπο

Να ανακληθούν, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι άδειες λειτουργίας των "ΙΕΚ ΞΥΝΗ" και "ΙΕΚ ΔΟΜΗ" από το εαρινό εξάμηνο του 2013, ζητεί από το Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) η επιτροπή που συστήθηκε με εντολή του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διερευνήσει σχετικές καταγγελίες εις βάρος των δύο εκπαιδευτήριων.

Οι εκπρόσωποι των δύο ΙΕΚ έχουν κληθεί να "απολογηθούν" σήμερα προκείμενου να αντικρούσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες, που περιγράφονται

σε πόρισμα του ΕΟΠΠΕΠ.

Πίσω από την υπόθεση αυτή, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κρύβεται ένας αδίστακτος πόλεμος συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών του χώρου, που διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στο χώρο της κατάρτισης και της εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια, η βαθύτερη επιθυμία των εμπλεκομένων είναι να επικρατήσουν λίγοι και να εξαφανιστούν οι πολλοί. Άλλωστε οι πρωταγωνιστές στη συγκεκριμένη κόντρα έχουν ήδη επεκτείνει την επιχειρηματική τους δράση σε έναν πολύ κερδοφόρο χώρο, όπως είναι τα κολέγια.

Εισφοροδιαφυγή

Οι καταγγελίες του ομίλου "ΑΚΜΗ και τα "ΙΕΚ ΞΥΝΗ" και "ΔΟΜΗ" μεταβίβασαν με δόλιο τρόπο παραπλανώντας τον ΟΕΕΚ, τις άδεις ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τους σε άλλες εταιρείες, δική τους πάλι ιδιοκτησίας, χωρίς να κάνουν, όπως απαιτεί ο νόμος, μεταβίβαση και των περιουσιακών τους στοιχείων. Σκοπός των απανοτών αυτών μεταβιβάσεων ήταν η αποφυγή χρεών προς το Δημόσιο κα το ΙΚΑ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιτροπή του ΕΟΠΠΕΠ, που ερεύνησε τις καταγγελίες, διαπίστωσε οτι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του "ΙΕΚ ΔΟΜΗ" που χορηγήθηκε το 1993, έχει αποτελέσει αντικείμενο μεταβίβασης 3 φορές σε διάστημα 15 ετών, ενώ το "ΙΕΚ ΞΥΝΗ¨ είχε μεταβιβάσει δύο φορές την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του.

Από τις μεταβιβάσεις αυτές προκύπτει ότι οι άδειες των δύο ΙΕΚ μεταβιβάζονται από εταιρία σε εταιρία, όλες όμως οι εταιρείες ανήκουν στην ίδια οικογένεια κι έχουν του ίδιους μετόχους και εναλλαγές προσώπων στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου και στη νόμιμη εκπροσώπησή τους.

Το πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΠΠΕΠ (επικαλείται τις γνωμοδοτήσεις 16558/29-8-2012 και 18484/27-92012) αναφέρει ότι "η ζημιά που προκλήθηκε από τις συγκεκριμένες παραβάσεις των δύο ΙΕΚ είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και συνεπώς τα ΙΕΚ που έβαλαν παράνομα την άδεια λειτουργίας του, θίγουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η παρανομία πρέπει να πάψει με την ανάκληση της παράνομης άδειας".

Εάν τελικά μπει λουκέτο στα δύο ΙΕΚ, αυτό θα έχει αποτέλεσμα σημαντική αναδιανομή του αριθμού των σπουδαστών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν για μετεγγραφή σε άλλα Ινστιτούτα Κατάρτισης και θα χάσουν βέβαια σημαντικά χρηματικά ποσά που έχουν πληρώσει. Για το λόγο αυτό, η επιτροπή του ΕΟΠΠΕΠ εισηγείται να γίνει η ανάκληση της αδείας πριν από την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου φοίτηση, το οποίο ξεκινάει σε λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι ο νόμος απαγορεύει την άρση λειτουργίας των ΙΕΚ στη διάρκεια των διδακτικών εξαμήνων. Επομένως αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, που αρχίζει το εαρινό εξάμηνο.

Ελευθεροτυπία

Tags: ΙΕΚ ΞυνήΔομή
Keywords
Τυχαία Θέματα