Πώς η Πάφος έχει κερδίσει τους Κινέζους κατά την Γκάρντιαν

13:46 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην προτίμηση που δείχνουν στην Κύπρο ως προορισμό οι Κινέζοι πολίτες που θέλουν να ζήσουν μακριά από τη χώρα τους, αναφέρεται βρετανικό δημοσίευμα.

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας Γκάρντιαν στην Πάφο γράφει ότι η έκδοση άδειας παραμονής στην Κύπρο σε όσους ξένους αγοράσουν ακίνητο αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι Κινέζοι επίδοξοι αγοραστές, γράφει, σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που

τους δίνεται να αποκτήσουν το δικαίωμα μετακινήσεων χωρίς βίζα στην ΕΕ, δικαίωμα που συνοδεύει την άδεια παραμονής στην Κύπρο.

Τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι ενώ οι τιμές κυπριακών ακινήτων έχουν πέσει κατά περίπου 15% από το 2007, την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου 2012 περίπου 600 κατοικίες πωλήθηκαν σε Κινέζους, με το 90% αυτών να επιλέγουν την Πάφο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κύπρος αποτελεί επιλογή των νεαρών Κινέζων που θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη, αλλά και των πλουσίων οικογενειών που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στη γηραιά ήπειρο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 85% των 1,4 εκατομμυρίων εκατομμυριούχων της Κίνας σχεδιάζουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

Ανάλογο δέλεαρ στους Κινέζους προσφέρουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και σύντομα η Ισπανία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κομισιόν αποδέχεται ότι το θέμα της χορήγησης άδειας παραμονής σε μη-Ευρωπαίους πολίτες αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Αλλά ο επικεφαλής του προγράμματος για την Κίνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων σχολιάζει ότι αρχίζει να δημιουργείται πρόβλημα όταν οι άδειες χορηγούνται από χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη του Σένγκεν.

Ο απεσταλμένος της βρετανικής εφημερίδας προσθέτει στο ρεπορτάζ του ότι για πολλούς Κινέζους η επιλογή της Κύπρου γίνεται και με το σκεπτικό ότι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την αυστηρή πολιτική της γέννησης μόνο ενός παιδιού που επιβάλλει το Πεκίνο. Παράγοντας της αγοράς ακινήτων στην Πάφο δηλώνει στην εφημερίδα ότι η Κύπρος προσφέρει επίσης στους Κινέζους αγοραστές μια διέξοδο σε περίπτωση που τα πράγματα «πάνε στραβά» στη χώρα τους. Εξηγείται ότι περίπου 225 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο φεύγουν από την Κίνα από τη στιγμή που άρχισαν οι ανησυχίες για την πιο αργή οικονομική ανάπτυξη στην ασιατική χώρα και η πτώση των αξιών των μετοχών και των ακινήτων.

Οι Κύπριοι μεσίτες έχουν αξιοποιήσει με επιδεξιότητα την κατάσταση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τον κινεζικό Τύπο ήταν αυτοί με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην περσινή έκθεση της διεθνούς αγοράς ακινήτων στο Πεκίνο, με 32 περίπτερα.

Ειδικά για την Πάφο αναφέρεται ότι οι Κινέζοι εκτιμούν την ησυχία της καθημερινότητας, τη χαμηλή εγκληματικότητα και τη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα της. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η πόλη έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης με σχέδια για κατασκευή νέας μαρίνας, νέου λιμανιού και νέου οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα το 2017 θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. «Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι είναι καλή επένδυση», δηλώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δήμαρχος Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα