ΥΠΕΣ: Η μεταρρύθμιση της ΤΑ να μείνει έξω από ευρωεκλογές

15:14 14/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ευχή όπως το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μην «παίζει» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Δήμο Ιδαλίου και τις πέριξ Κοινότητες, που απαρτίζουν το Σύμπλεγμα Δήμου και Κοινοτήτων Ιδαλίου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι ο Δήμος Ιδαλίου και οι πέριξ Κοινότητες έχουν ήδη προχωρήσει κατά τρόπο επιτυχή σε συμπλεγματοποίηση

κι έχουν ήδη υλοποιήσει αυτό που και η Κυβέρνηση οραματίζεται να επιφέρει σε κάποιες Κοινότητες.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες Κοινότητες που συνεργάζονται στα πλαίσια συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά το κορυφαίο θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε και την τελική πρόταση των Βρετανών Εμπειρογνωμόνων.
“Τα αποτελέσματα, συγκλίνουν ουσιαστικά με τα όσα οι Δήμοι και οι Κοινότητες, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να υιοθετούν. Απομένει, όμως, δρόμος, υπάρχουν και οι λεπτομέρειες πέραν των θεμάτων αρχής, που έχω την άποψη ότι θα συμφωνήσουμε”, πρόσθεσε.

Θα προτιμούσαμε, συνέχισε, να αφήσουμε αυτό το θέμα για μετά τις Ευρωεκλογές, όπου τα όποια πάθη και οι φανατισμοί θα έχουν καταλαγιάσει, έτσι ώστε ψύχραιμα και νηφάλια να το αντιμετωπίσουμε.
Μιλούμε για μια Μεταρρύθμιση, είπε ο κ. Χάσικος, που θα βιώσουμε για τις επόμενες δεκαετίες και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα να καταστεί αντικείμενο προεκλογικών αντιπαλοτήτων, με σοβαρό κίνδυνο να το ‘σκοτώσουμε’ προτού καν ξεκινήσει.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους Δημάρχους και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων “να κρατήσουμε αυτό το θέμα σε ήπιους τόνους και, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, να έρθουμε στο δια ταύτα και να μπούμε και στις λεπτομέρειες της Μεταρρύθμισης».
Ερωτηθείς κατά πόσο κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για προεκλογικούς σκοπούς, ο κ. Χάσικος είπε: «Ζούμε στην Κύπρο και ξέρουμε πώς λειτουργούμε σε περίοδο εκλογών, όπου τα πάθη είναι στα ύψη. Εμείς, δεν θέλουμε αυτό το θέμα να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και αντιπαλότητας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, μιλώντας εκ μέρους του συμπλέγματος Δήμου Ιδαλίου και των πέριξ Κοινοτήτων, ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία έγνοια και ανησυχία για ανάμιξη του θέματος στην προεκλογική εκστρατεία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Καλλένος, είναι αρκετά ώριμη ώστε να μη μεταφέρει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προεκλογική περίοδο για εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων.

“Συζητήσαμε με τον Υπουργό το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουμε παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα του μοντέλου συμπλεγματοποίησης Δήμου και Κοινοτήτων που λειτουργεί στην περιοχή μας. Με συνέργειες μπορούμε να πετύχουμε εξοικονομήσεις»”.
Ο κ. Καλλένος ανέφερε πως σήμερα οι τρεις κοινότητες Πέρα Χωριό, Αλάμπρα και Λύμπια, βγαίνουν σε προσφορές για τις υπηρεσίες αποκομιδής σκυβάλων. Το ίδιο κάνουν, όπως σημείωσε, ο Λυθροδόντας, ο Μαθιάτης, η Σια και η Αγία Βαρβάρα και, επίσης, το Ιδάλιο μαζί με την Ποταμιά.

“Φανταστείτε, τώρα, οι οκτώ Κοινότητες με τον Δήμο να είχαν μια κοινή προσφορά. Μιλούμε για οικονομίες μεγέθους και καλύτερες τιμές προσφορών”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα