Νέα κρίση στα κατεχόμενα από δηλώσεις Έρογλου

14:51 14/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Νέα κρίση προκάλεσαν στα κατεχόμενα δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί στη βάση των αρχών και ιδεών του κόμματος Εθνικής Ενότητας, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, αλλά τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε δείπνο του ΚΕΕ το βράδυ του Σαββάτου και δημοσιεύθηκαν χθες σε τ/κ εφημερίδες. Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος και νυν “πρωθυπουργός”, Οζκάν

Γιοργκαντζίογλου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Έρογλου, ανησυχητικές, προειδοποιητικές και μη αποδεκτές. Ένας “πρόεδρος”, είπε, πρέπει να αγκαλιάζει όλο το “λαό” και οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν πράττει ο κ. Έρογλου, λέγοντας πως δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και σημειώνοντας πως στο θέμα της λύσης υπάρχουν πολιτικά κόμματα με διαφορετικές απόψεις. “Εκτός αυτού, υπάρχει το γενικό πλαίσιο των συνομιλιών των δύο ηγετών που δημιουργήθηκε με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος”. Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, ο Τ/κ ηγέτης δεν είχε δικαίωμα να πει αυτά που είπε.

Απαντώντας με γραπτή δήλωση, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι η λύση που θα βρεθεί δεν πρέπει να τύχει έγκρισης μόνο από ένα μέρος της κοινωνίας, αλλά μιας ευρύτερης μερίδας και σε αυτό στοχεύει ο ίδιος. Ως προς την αναφορά του στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΚΕΕ στην Λευκωσία, ο κ. Έρογλου είπε ότι “είμαστε σε μια αναζήτηση συμφωνίας, ανάλογης με τα τις απόψεις που έχει θέσει ο τ/κ ‘λαός’ εδώ και χρόνια, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αρχές του ΚΕΕ”. Αυτή του η αναφορά, υποστήριξε, έγινε λάθος κατανοητή από τον Τύπο που μετέδωσε μόνο το “μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις αρχές του ΚΕΕ”, παραπλανώντας. Γνωρίζει, πρόσθεσε, το καθήκον του ως “πρόεδρος” και ενεργεί με συναίσθηση των επιθυμιών του τ/κ “λαού”.

Στο μεταξύ, ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε για θέμα ηγεσίας στις συνομιλίες, λέγοντας πως όπως βλέπει ο ίδιος στο επίπεδο των ηγετών “μόνο κουβέντα γίνεται” και επιμηκύνθηκε η διάρκεια των συνομιλιών που διεξάγονται σε χαμηλότερο επίπεδο. “Ούτε και το θέμα των συγκλίσεων αν βρίσκεται στο τραπέζι ή όχι, δεν έχουν συζητήσει οι ηγέτες. Και αυτό θα το κάνουν οι εκπρόσωποί τους;”. Μπορεί, συνέχισε, αυτό να αρέσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από όσους θέλουν λύση άμεσα. “Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείς να φτάσεις σε αποτέλεσμα”.

Κατηγόρησε επίσης τον Ντερβίς Έρογλου ότι με το ένα πόδι είναι στο ΚΕΕ και το άλλο στο ΔΚ-ΕΔ ελέγχοντας και τα δύο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν πολιτικό πολύ πετυχημένο στις ίντριγκες εσωτερικά που τώρα ανήκει σε στην αντιπολίτευση και στην εξουσία και διερωτήθηκε αν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα οπουδήποτε στον κόσμο.

Η “Γενί Ντουζέν”, που πρόσκεινται στο ΡΤΚ, γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου μίλησε και μετάνιωσε που το έκανε, ενώ και η “Χαλκίν Σεσί” γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης έφερε τα κριτήρια του ΚΕΕ στη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα