Υπ. Υγείας: Στον προϋπολογισμό οι θέσεις στα κρατικά νοσηλευτήρια

17:12 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2012 περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις οποίες δημιουργήθηκε πρόβλημα στα κρατικά νοσηλευτήρια, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, εκφράζοντας την ελπίδα όπως οι θέσεις αυτές απο-παγοποιηθούν από τη Βουλή την Πέμπτη.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα κρατικά νοσηλευτήρια μετά τη μη ανανέωση των συμβολαίων δεκάδων γιατρών και λειτουργών υγείας, ο κ. Μαλάς

ανέφερε ότι από τις αρχές Μαρτίου τέθηκε ενώπιον της Βουλής η πρόταση για απο-παγοποίηση των θέσεων και σε αυτήν την πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η απο-παγοποίηση των έκτακτων θέσεων «για τις οποίες έγινε και τόσος πολύς λόγος».

Σε δηλώσεις του από τη Βαρκελώνη, όπου συμμετέχει στο Ευρωμεσογειακό Συνέδριο για την Ερευνα, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας, από το Δεκέμβριο, είχε συζητήσει αυτό το θέμα και προειδοποίησε τη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι «αρχές Μαρτίου πήγε μια ολοκληρωμένη πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών που αφορούσε και το Υπουργείο Υγείας αλλά και άλλα Υπουργεία για να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, ήταν στη διάθεση της Βουλής να απο-παγοποιήσει αμέσως τις θέσεις αυτές, αλλά αντί αυτού «μας λέχθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας δήθεν δεν δικαιολόγησε αυτές τις θέσεις».

Υπενθύμισε ότι οι θέσεις για τις οποίες σήμερα υπάρχει πρόβλημα είναι αναλυμένες μια προς μία στο μνημόνιο του προϋπολογισμού του 2012, τον οποίο η Βουλή ενέκρινε.

«Αρα είναι θέσεις που βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό», είπε, και διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τώρα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τις θέσεις αυτές. «Ιδού τα προβλήματα που έχουν προκληθεί», είπε.

Χαρακτήρισε λυπηρό να πρέπει να γίνεται συζήτηση για θέματα υγείας, λέγοντας ότι ο τομέας της υγείας «δεν θα έπρεπε να είναι ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Και τουλάχιστον με αυτήν την εμπειρία που έχει προκύψει, με αυτή την αναστάτωση θα πρέπει όλοι να είμαστε σοφότεροι όσον αφορά τα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της υγείας γιατί χρειαζόμαστε πολλά άλλα να κάνουμε», συνέχισε.

Οπως είπε, αναμένει πως την Πέμπτη η Βουλή θα απο-παγοποιήσει τουλάχιστον τις θέσεις για τους έκτακτους.

”Αντιλαμβάνομαι όμως ότι δεν θα απο-παπογοποιήσει τις θέσεις για πρόσληψη μονίμων στελεχών δηλαδή τη μονιμοποήση/προαγωγή ατόμων. Αυτά προς το παρόν δεν θα τα εγκρίνουν μέχρι να τα ξανασυζητήσουν”, ανέφερε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα στον τομέα της υγείας από την μη έγκριση όλων των θέσεων, ο κ. Μαλάς είπε ότι δεν θα υπάρχει θέμα στελέχωσης, αλλά «θα υπάρχει μεγάλο διοικητικό πρόβλημα».

Εξήγησε ότι «έχουμε πολλούς γιατρούς που είναι σε συμβόλαια και οι οποίοι θα μονιμοποιούνταν και θα αναγκαζόμαστε τώρα αυτούς να τους έχουμε σε 15θήμερα συμβόλαια, άλλους να εξαμηνιαία, άλλοι είναι αορίστου χρόνου και αυτό δημιουργεί μια διοικητική ανωμαλία».

Φάρμακα
——

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τ

Keywords
Τυχαία Θέματα