Πρόταση για παγοποίηση επιδομάτων των ακαδημαϊκών του Παν. Κύπρου

16:11 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το σταύρωμα του κονδυλίου επιδόματος των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανέρχεται στο 1,8 εκ. ευρώ, εισηγήθηκε σήμερα η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι εξετάστηκε σήμερα ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου

Κύπρου, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 20 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, την Επιτροπή απασχόλησε για αρκετή ώρα το θέμα, που αφορά τα επιδόματα που λαμβάνουν οι καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι μεν καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου λαμβάνουν μέχρι σήμερα 12.000 ευρώ επίδομα το χρόνο, ενώ οι αναπληρωτές καθηγητές 7.000 ευρώ.

Πρόκειται, εξήγησε ο κ. Τορναρίτης, για ένα επίδομα που δόθηκε για πρώτη φορά το 1991-92, όπως οριζόταν τότε, κάτω από εξαιρετικές περιπτώσεις για να δοθεί η ευκαιρία στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Κύπρου να προσελκύσει άξιους ακαδημαϊκούς για να μπορέσει να ενισχυθεί το ίδρυμα.

Στην πορεία, είπε, το επίδομα επεκτάθηκε και στο ΤΕΠΑΚ και Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

«Αυτό είχε οδηγήσει την πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας και της Ολομέλειας της Βουλής να αποκόψει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατά την ψήφιση των Προϋπολογισμών το συγκεκριμένο επίδομα και την ίδια ώρα να αναφέρει πως αν κι εφόσον αποταθεί στην Επιτροπή Παιδείας από την Πρυτανεία κάποιος διεθνούς φήμης ακαδημαϊκός, μόνο και μόνο τότε θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε το συγκεκριμένο κονδύλι», είπε.

Σήμερα, στη συνεδρία και χάρη και μόνο του διαλόγου, της διαβουλευτικής δημοκρατίας, της υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, έχω καταθέσει τη συμβιβαστική πρόταση κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να σταυρωθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια με τον όρο αν και μόνο προτείνουν ένα εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό τότε θα μπορούσε να απελευθερωθεί το κονδύλι.

Το θέμα για παγοποίηση του κονδυλίου για τα επιδόματα των ακαδημαϊκών, είπε ο κ. Τορναρίτης, το είχε θίξει σε επιστολή του και το Υπουργείο Οικονομικών πέρσι.

Αναμένω, συνέχισε, την επίσημη εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας κατά πόσον πρέπει οι ακαδημαϊκοί να σταματήσουν να λαμβάνουν το επίδομα ή κατά πόσον πρέπει να υπάρχουν κατηγορίες που να δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα.

Όπως δήλωσε, την πρόταση του για σταύρωμα του κονδυλίου αποδέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι η θέση για παγοποίηση των επιδομάτων των ακαδημαϊκών είχε αποφασιστεί από την πλειοψηφία στην περασμένη Ολομέλεια.

«Θέλω να καλωσορίσω την αλλαγή θέσης από πλευράς ΔΗΣΥ και των υπολοίπων κομμάτων που είχαν προχωρήσει μονομερώς την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να προηγηθεί διάλογος στην οριστική αποκοπή αυτών των επιδομάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι τέτοιες πρακτικές δεν πρέπει να επαναληφθούν γιατί συνιστούν πλήγμα κατά των θεσμών και διαδικασιών που έχουν καθιερωθεί διαχρονικά στον τόπο μας.

«Ηταν ζήτημα αρχής γι

Keywords
Τυχαία Θέματα