Βουλή: Ρύθμιση του καθεστώτος του ΟΠΑΠ συζήτησε η Επιτροπή Νομικών

17:03 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ρύθμιση της διεξαγωγής στοιχημάτων από τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο στο πρότυπο της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί για τα υπόλοιπα στοιχήματα μελετάει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα σήμερα στην πρώτη της συνεδρία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι κατά

τη διάρκεια της συνεδρίας “διαπιστώσαμε ότι το στοίχημα που διεξάγεται από τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο, δεν γνώριζε κανένας αρμόδιος τον τρόπο που αυτό διεξάγεται”. Πρόσθεσε ότι λόγω της ανυπαρξίας προνοιών ελέγχου στη διακρατική συμφωνία και η ΜΟΚΑΣ και η Αστυνομία δεν διενέργησαν οποιουσδήποτε ελέγχους, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών απλώς εισέπραττε τα οφειλόμενα στη βάση των προνοιών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι “θέλουμε και ο ΟΠΑΠ και κάθε μορφή στοιχήματος το οποίο διεξάγεται στον τόπο μας να λειτουργεί στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας, με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες και τον ίδιο τρόπο ελέγχου που υπάρχει και ρυθμίζεται από τον Νόμο του 2012, ανεξαρτήτως αν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου”. Θέλουμε, πρόσθεσε, να υπάρχουν παρόμοιες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, παρέθεσε και στοιχεία που προσκόμισε στην Επιτροπή ο ΟΠΑΠ σχετικά με το όφελος στα κρατικά ταμεία από τον ΟΠΑΠ σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003 – 2010 οι χορηγίες που έγιναν από τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο ήταν της τάξης των 9, 97 εκ. ευρώ, ενώ καταβλήθηκαν στην Δημοκρατία 85 εκ. ευρώ.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ, η ελληνική μητρική εταιρεία, λαμβάνει το 10% του κύκλου εργασιών της Κύπρου κάθε τρεις μήνες. Το 2010 οι πωλήσεις του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 180 εκ. και το 2011 υπολογίζεται γύρω στα 200 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία οι χορηγίες που δίδονται από τον ΟΠΑΠ στην Κύπρο ισοδυναμούν τουλάχιστον με το 1% του κύκλου εργασιών.

Ο κ. Νικολάου ενημέρωσε ότι οι αρμόδιοι κλήθηκαν να απαντήσουν εντός ενός μηνός σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με το κατά πόσο επηρεάζεται η διεξαγωγή του στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ από τον περί στοιχημάτων νόμο, αν θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η διακρατική συμφωνία με την αλλαγή καθεστώτος ιδιοκτησίας του ΟΠΑΠ ΑΕ, αν θα πρέπει να επιτρέπεται η διεξαγωγή στοιχήματος στην κατηγορία αριθμοπαιχνιδιών.

“Θέλουμε να δούμε αν ουσιαστικά θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ αυτή η διακρατική συμφωνία και αν ουσιαστικά αυτή εμποδίζει το σωστό έλεγχο του στοιχήματος στον τόπο μας και την παροχή γενικότερα του στοιχήματος έχοντας πάντοτε κατά νου τα οφέλη που θα πρέπει να διασφαλίσει το κράτος από τις υπηρεσίες αυτές”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ιπποδρομιακών στοιχημάτων ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι “για το ιπποδρομιακό στοίχημα είχαμε συνεννοηθεί από την αρχή ότι η Κυβέρνηση θα έφερνε ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο τώρα ετοιμάζεται μετά από την έγκριση της νομοθεσίας του στοιχήματος να είναι στα ίδια πρότυπα”. Πρόσθεσε ότι “θέλουμε να έχουμε παρόμοιες ρυθμίσεις και για το στοίχημα που δ

Keywords
Τυχαία Θέματα