Ο Π. Κορλίρας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Κορλίρας, μίλησε στις 05/09 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την έκθεση του ΚΕΠΕ:

«Εκείνο το οποίο είχε ζητήσει ο κ. Στουρνάρας
είναι να δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές μας, δηλαδή το 2020 να είναι το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Μην με ρωτήσετε πού βρήκαν αυτό το νούμερο. Έχει μπει αυτό το νούμερο».

Δημοσιογράφος: Είχε ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών αυτή η έκθεση...

Π. Κορλίρας: «Βεβαίως. Θα πρέπει η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει μια δική της έκθεση, μία  μελέτη για την βιωσιμότητα, ο σωστός όρος είναι η διατήρηση  του χρέους. Δηλαδή για το  πώς μπορεί έως το 2020 το δημόσιο χρέος να φθάσει στο 120% του ΑΕΠ. Κάτι που προσωπικά θεωρώ αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά αυτό έχουν θέσει οι δανειστές. Στο ΚΕΠΕ εκπονήσαμε διάφορα σενάρια για την επίτευξη αυτού του στόχου και διαπιστώσαμε ότι  υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να γίνει κάτι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι απλό».

Δημοσιογράφος: Στην ρίζα του προβλήματος...

Π. Κορλίρας: «Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι θα βρισκόμαστε σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά. Αυτό αποτελεί και τη βάση του όλου ζητήματος, αλλά είναι δεδομένο, διότι εντάσσεται στο πλαίσιο της  δημοσιονομικής προσαρμογής. Άρα πρέπει να δούμε τι άλλο πρέπει να γίνει. Κάτι που επισημαίνουμε στην έκθεση είναι ότι θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο στο ανεξόφλητο κομμάτι του χρέους, το οποίο πρέπει να μειωθεί, αλλά  όχι με κούρεμα. Δεν θα έβλεπα με κακό μάτι το κούρεμα και του λεγόμενου επίσημου χρέους. Ωστόσο η απλούστερη μέθοδος είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να μην περάσει μέσα από το δημόσιο χρέος, αλλά να πάει απευθείας στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά 45 με 50 δις ευρώ και έτσι καθίσταται ο στόχος επιτεύξιμος. Αυτά είναι σενάρια που δημοσιοποιήσαμε».

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι των προϋποθέσεων, ώστε να γίνει ορατός κάποια στιγμή ο στόχος που έχει τεθεί για το χρέος, περιλαμβάνει και επιμήκυνση στην προσαρμογή των περικοπών;

Π. Κορλίρας: «Στην πραγματικότητα, η επιμήκυνση δεν βοηθά τόσο στην εξομάλυνση χρέους και ΑΕΠ. Απλώς καθιστά ομαλότερη ή λιγότερα επώδυνη την ύφεση. Είναι και αυτό μέσα στο πακέτο. Το λέμε βέβαια ρητά, το πακέτο που δημοσιοποιήσαμε είναι ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Η επιμήκυνση, η μείωση επιτοκίου, η ανακεφαλαιοποίηση, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι τα θέματα που πρέπει να τεθούν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και ένα κομμάτι στην έκθεση που αναφέρεται στις προοπτικές των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν έχουν έρθει οι αποκρατικοποιήσεις, καταρχάς, για να δούμε και τα έσοδα... Είναι μια πληγωμένη ιστορία...

Π. Κορλίρας: «Εντελώς. Στην έκθεση υιοθετήσαμε ένα εντελώς συντηρη
Keywords
Τυχαία Θέματα