Τρόικα: Τον Νοέμβριο η 6η δόση προς την Ελλάδα

20:05 11/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μία φορά η τρόικα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να χάσει τους στόχους του 2011, ωστόσο εκτιμά ότι η Αθήνα θα λάβει την δόση τον Νοέμβριο, όταν το Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα

της 5ης αξιολόγησης.

Αν και η επίσημη αξιολόγηση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί πιθανόν στις αρχές Νοεμβρίου, η τριμερής ανέφερε σήμερα σε σύντομο ανακοινωθέν ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να χάσει τους στόχους του 2011, λέγοντας ότι η δόση του δανείου προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί μόλις το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Ωστόσο, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έως τότε να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις.

Τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα, λέει η ανακοίνωση, επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 2012 στο έλλειμμα, αλλά για τους στόχους του 2013 και του 2014, επισημαίνει ότι ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή της, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2013.

Συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της τρόικας αναφέρει:
Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων.

Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα. Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν – έστω και από χαμηλά επίπεδα – η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων σ

Keywords
Τυχαία Θέματα