Ομήρου- Καρογιάν συμφώνησαν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

15:05 11/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις, έκαναν σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση στα γραφεία του κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι είχαν μια εκτεταμένη συζήτηση για την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, την έκδοση του πορίσματος Πολυβίου, την επίρριψη ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτό το πόρισμα και την άρνηση ανάληψης των πολιτικών και προσωπικών

ευθυνών που έχουν καταλογιστεί από αυτό το πόρισμα.

Η χώρα, είπε ο κ. Ομήρου, βρίσκεται πράγματι σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Βιώνουμε μια θεσμική κρίση η οποία ανησυχεί τους πολίτες και επηρεάζει αρνητικά τις εθνικές προοπτικές. «Είναι η χειρότερη κρίση που διέρχεται ο τόπος μετά την τραγωδία του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής το 1974».

Κατέληξαν, είπε, στο ομόφωνο κοινό συμπέρασμα ότι ο τόπος πρέπει επιτέλους να εξέλθει από την κρίση αυτή και από το πολιτικό αδιέξοδο. «Είναι η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να επανεκτιμήσει τη στάση του και να διευκολύνει τις πολιτικές εξελίξεις και την είσοδο της χώρας στην πολιτική ομαλότητα», δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι συζήτησαν και τις απόψεις του ΔΗΚΟ με τις οποίες «δεν έχουμε καμία διαφωνία, αντίθετα έχουμε ομοφωνήσει στην ανάγκη, μετά τη διευκόλυνση των πολιτικών εξελίξεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής, η οποία να οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές του 2013». Και με ένα κοινό πρόγραμμα για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την χώρα, το κυπριακό πρόβλημα, την οικονομία, φυσικό αέριο, απειλές της Τουρκίας, κυπριακή προεδρία της ΕΕ, συμπλήρωσε.

«Είμαστε έτοιμοι», συνέχισε, «να εμπλακούμε σε ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από αυτήν την προοπτική».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι συζήτησαν σε έκταση την επικείμενη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια, του Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Η κοινή θέση των κομμάτων, ανέφερε, είναι ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες καθιστούν χρήσιμη μια τέτοια συνάντηση. Αντίθετα, είπε, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος όπως είχε λεχθεί στην Γενεύη ότι θα πρέπει να προϋπάρξει πρόοδος για να πάμε στη συνάντηση της 30ης και 31ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε, είχαμε μια κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ως αποτέλεσμα των απειλών που διατυπώνονται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια του Θαλασσίου Δικαίου, και ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε αυτή τη συνάντηση να γίνει καταγραφή συγκλίσεων με αποτέλεσμα να κλειδωθούν οριστικά υπέρ της τουρκικής πλευράς μια σειρά υποχωρήσεων τις οποίες έχει προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις οποίες διαφωνεί η μεγάλη

Keywords
Τυχαία Θέματα