Τις επιπτώσεις της κρίσης συζήτησε η 15η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων

15:29 9/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι παράμετροι της οικονομικής κρίσης που απειλούν την τρίτη ηλικία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ήταν στο επίκεντρο της 15ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο Κοινοβούλιο υπό την προεδρία του πρεσβυτέρου των Βουλευτών Σοφοκλή Φυττή.
Ο προεδρεύων εκ της Βουλής των Αντιπροσώπων, κηρύσσοντας της εργασίες της Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, σημείωσε το ελπιδοφόρο μήνυμα της συμμετοχής εκπροσώπου της Παιδοβουλής και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να αναλάβει δράσεις, στο μέτρο που της επιτρέπουν οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από το μνημόνιο και οι αρμοδιότητές της, για να συνδράμει και να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απαμβλυνθούν τα προβλήματα των ηλικιωμένων.
Τόνισε ότι η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι κοινή και διαβεβαίωσε πρόσθετα ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο ίδιος προσωπικά, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα διατελέσουν αρωγοί στο έργο και στις διεκδικήσεις των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Παρατήρησε επίσης ότι το θέμα που τέθηκε προς συζήτηση θα δώσει βήμα για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία προς το σκοπό απάμβλυνσης, αν δεν καταστεί δυνατή η επίλυση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.
Ο Πρόεδρος του συντονιστικού σώματος της Βουλής των Γερόντων Σταύρος Ολύμπιος σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Πέτρος Πέτρου, επικαλέστηκε τη ρήση του πρώην Βουλευτή Χρίστου Κουρτελλάρη «αν δεν έχεις γέρο αγόρασε» για να επισημάνει τη σημασία που έχουν οι εμπειρίες και η ψυχραιμία των πρεσβυτέρων.
Ο κ. Ολύμπιος είπε ότι οι πρεσβύτεροι πολίτες, (ο γέρο πλάτανος και η γριά βαλανιδιά) καταξιώνουν το παρόν και έχουν τη δύναμη να προδιαγράψουν το μέλλον της κοινωνίας, προσθέτοντας ότι με το μόχθο τους δημιούργησαν την κοινωνία και τους θεσμούς για τους οποίους σήμερα σεμνυνόμαστε.
Ο κ. Ολύμπιος ανέφερε περαιτέρω ότι το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους πρέπει να δει με περισσότερη στοργή τα δικαιώματα των ατόμων ηλικίας, ως αναγνώριση της προσφοράς και να λάβει μέτρα ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση μακριά από «τον οίκτο των πολιτών, την εξοργιστική ανοχή και την ενοχλητική φιλανθρωπία».
Απηύθυνε επίσης έκκληση προς όλες τις ηλικίες για σεβασμό στην τρίτη ηλικία, έκκληση προς την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των πρεσβυτέρων πολιτών.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου εκφράζοντας σεβασμό και εκτίμηση προς τους πρεσβύτερους των συμπολιτών μας, σημείωσε ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους ηλικιωμένους κατάλληλες ευκαιρίες για τη συμμετοχή τους στα πνευματικά, πολιτικά, και κοινωνικά δρώμενα.
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας στοχεύει στην ενεργό παρουσία και συμμετοχή των πρεσβυτέρων πολιτών σε όλες τις πτυχές της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Ανακοίνωσε ότι με βάση την επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη που αξιολογήθηκε από την ΕΕ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο μέχρι το 2060 χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μεταρρύθμισης.
Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης ότι παρέχεται δημόσιο βοήθημα σε 3.451 οικογένειες ηλικιωμένων με ετήσιο κόστος 14 εκ. ευρώ.
Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην εισαγωγή της νέας πολιτικής πρόνοιας από την 1η Ιουλίου 2014 με το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα (ΕΕΕ), στο οποίο δικαιούχοι θα είναι όλοι όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανεξαρτήτως εάν δεν έχουν κανένα εισόδημα ή αν παρ΄ όλες τις προσπάθειες τους, δεν κερδίζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 που υποβλήθηκε για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων περιλήφθηκε πρόνοια ύψους 89 εκ. ευρώ που αφορά χορηγίες σε συνταξιούχους και παραχώρηση εκτάκτων χορηγιών.
Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης στο δικό του χαιρετισμό παρατήρησε ότι οι καινούργιες συνθήκες φέρνουν νέα και άγνωστα για τον καθένα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία και ανασφάλεια.
Πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις της πολιτείας πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη της τρίτης ηλικίας, ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου θα είναι επίπονες «και το γνωρίζουμε καλά», και ανέφερε ότι ο στόχος είναι να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από ένα γενικευμένο σύστημα υγείας.
Τονίζοντας ότι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η συνεργασία όλων για αποτελεσματική διάθεση των πόρων, επεσήμανε ότι η πολιτεία επέβαλε πολύ μικρά τέλη στη νοσηλεία, αλλά φαίνεται ότι δυσκολεύουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Είπε ακόμα ότι από την καταβολή νοσηλίων υπήρξε εξαίρεση κάποιων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, τονίζοντας ότι ένας υγιής πληθυσμός αποτελεί εχέγγυο για την ανάπτυξη ενός τόπου.
Αναφέρθηκε επίσης στη διυπηρεσιακή ομάδα για τα θέματα της τρίτης ηλικίας και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «προχωρούμε έχοντας επίγνωση των δυσκολιών».
Η Ιωάννα Παυλίδου που απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος της Παιδοβουλής, είπε στους εκπροσώπους των πρεσβυτέρων πολιτών ότι οι νέοι «θεωρούμε ότι επικοινωνία μεταξύ μας είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή θεμελίωση του ιστού της κοινωνίας».
«Είμαστε εξαρτώμενοι από τους γονείς μας που είναι τα παιδιά σας και εσείς αρκετές φορές από τα παιδιά σας», συνέχισε η εκπρόσωπος της Παιδοβουλής.
Παρατήρησε ακόμα ότι τα καθημερινά προβλήματα δεν παρέχουν στους οικονομικά ενεργούς πολίτες τη δυνατότητα για εμπλοκή στα κοινά, προσθέτοντας ότι «εσείς και εμείς έχουμε την ευκαιρία του χρόνου για μεγαλύτερη εμπλοκή στα κοινά».
Κατέληξε αναφέροντας πως «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν παρά τα χάσματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν κατά καιρούς».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων Τάσος Παπαθωμά σε δήλωση ανέφερε ότι στα 15 χρόνια που παρήλθαν από την πρώτη σύνοδο της Βουλής των Γερόντων πολλά από τα προβλήματα που απασχολούσαν τα άτομα της τρίτης ηλικίας βρήκαν λύση, ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα που παραμένουν άλυτα.
Οι εργασίες της Βουλής των Γερόντων θα συνεχιστούν πάντα με στόχο να προσφερθούν καλύτερες ευκαιρίες στα άτομα τρίτης ηλικίας να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Στο πλαίσιο της Συνόδου τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα