Η προστασία των ευάλωτων ομάδων προκαλεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ

14:24 9/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Υγείας με εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διερευνά τρόπους προστασίας των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από την πρόνοια της συν- πληρωμής που περιέχεται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και δημιούργησε ένταση στις συζητήσεις με την Τρόικα.
Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο

της Συνόδου της Βουλής των Γερόντων, είπε ότι τα αποτελέσματα από τις επαφές του Υπουργείου του με την Τρόικα ήταν τα αναμενόμενα.
Επανέλαβε ότι όταν ήρθε το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση δεν εντόπισε καθυστέρηση στην υλοποίηση της όποιας δέσμευσης και πρόσθεσε ότι το ίδιο συνέβη τώρα και με την Τρόικα.
Διευκρίνισε ότι εκείνο που παρατηρείται και δημιουργήθηκε κάποια ένταση και σχόλια ήταν ότι έδωσαν παράταση μέχρι τέλος του Ιανουαρίου ώστε να εξηγήσουμε την απόφαση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είπε.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αποδέχθηκαν τις επισημάνσεις τις οποίες το Υπουργείο έκανε μέσα από την αναλογιστική μελέτη, που είναι οι ίδιες στις οποίες προέβη η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και επομένως, πρόσθεσε, «κάνουμε βήματα, αργά αλλά σταθερά και έχουμε εξειδικευμένους συνεργάτες από τους δύο οργανισμούς, οι οποίοι συμβουλεύουν και καθοδηγούν το Υπουργείο».
Ερωτηθείς εάν έγιναν εισηγήσεις για αναθεώρηση των νοσηλείων, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι δεν υπήρξε τέτοια εισήγηση.
Πρόσθεσε πως φάνηκε από την αξιολόγηση ότι ο χρόνος παραμονής των ασθενών στα νοσηλευτήρια είναι πολύ συντομότερος από ό,τι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ανέφερε ότι ο μέσος όρος είναι 5,3% για να συμπληρώσει ότι «είμαστε σε καλούς ρυθμούς».
Ερωτηθείς εάν θα προλάβουμε να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «έχουμε τη θέληση».
«Ζητούμε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι το θέλουν», συνέχισε εξηγώντας ότι προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο μέσα από αυτό το προτεινόμενο σύστημα θα προστατευθούν οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας έφερε «χαρακτηριστικό παράδειγμα» την πρόβλεψη ότι εκτός από τη συνεισφορά του κάθε εργαζόμενου στο ΓΕΣΥ με το συγκεκριμένο ποσοστό θα υπάρχει συν- πληρωμή.
Επεσήμανε ότι η συν-πληρωμή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού διότι δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στο ύψος της δαπάνης.
«Για οποιονδήποτε νοσηλεύεται σε κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά νοσοκομεία υπάρχει 50 ευρώ ημερήσιο κόστος κλίνης», τόνισε αναφέροντας ότι σε αυτό το θέμα θα πρέπει να εγκύψει η πολιτεία και να εξετάσει πώς θα το διαφοροποιήσει υπέρ των ευάλωτων ομάδων».
Παρατηρώντας ότι έχουμε εισαγάγει τα τέλη και έχουμε πρόβλημα με τα 3 και τα 6 ευρώ και τα 50 σεντ για το κάθε φάρμακο και ανέφερε: «φανταστείτε τι θα γίνει αν τους πούμε ότι πρέπει να πληρώνουν αυτές τις χρεώσεις και όχι μόνο».
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι για αυτό το λόγο ζήτησε τη γνώμη των εξειδικευμένων ανθρώπων που ειδικεύονται στα σχέδια υγείας, που έχουν κάνει αναδιοργανώσεις σχεδίων υγείας σε όλο τον κόσμο».
«Ευτυχώς, έχω συμπαραστάτες και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια», είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα