Συνεχίζεται η αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας

18:52 17/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντική αύξηση σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας κατά τη δημοπρασία κρατικών ομολόγων την Πέμπτη, καθώς τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η χώρα διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας.

Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,494 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την πώληση τριών και τεσσάρων ετών κρατικών ομολόγων, πετυχαίνοντας το στόχο που είχε θέσει για άντληση μέγιστου ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η ισπανική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταβάλει επιτόκια μεταξύ 4,375% και 5,106%, τα οποία

είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επιτόκια που πλήρωσε στις τελευταίες ανάλογες δημοπρασίες, ύψους μεταξύ 2,89% και 4,037%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν προκαλέσει την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές διοχετεύουν τα κεφάλαια τους στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, ενώ αποφεύγουν τα κράτη της Ευρωζώνης που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η επιστροφή της Ισπανίας στην ύφεση, το ποσοστό ανεργίας της τάξης του 24,4% και η έκθεση του ισπανικού τραπεζικού τομέα στην προβληματική αγορά ακινήτων θα καταστήσει δύσκολο για τη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά και να αποφύγει την ανάγκη για διεθνή διάσωση.

Η ισπανική οικονομία, η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας το ίδιο ποσοστό συρρίκνωσης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2011, σημειώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΕ), επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Απριλίου.

Η ισπανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό γιατί η Κυβέρνηση και τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους.

Οι κρατικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 13%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αναφέρει η ΙΝΕ.

Η επιστροφή στην ύφεση καθιστά δυσκολότερο για την ισπανική Κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, διότι μειώνει τα φορολογικά έσοδα, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες όπως στα επιδόματα ανεργίας.

”Το ασφάλιστρο κινδύνου έχει αυξηθεί πολύ και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να λάβουμε χρηματοδότηση και είναι πολύ δύσκολο να το πράξουν σε μια λογική τιμή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, από το κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα