Ερευνα για προϊόντα από κατεχόμενα, διενήργησε ο Συν. Καταναλωτών

18:12 17/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία για την ποιότητα των προϊόντων που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα με βάση τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής εκφράζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι κατόπιν καταγγελιών για τα προϊόντα που διέρχονται την Πράσινη Γραμμή έχει προχωρήσει σε έρευνα και σύμφωνα με τις απαντήσεις που έχει λάβει δεν αποκλείεται η πιθανότητα, προϊόντα από τα κατεχόμενα που είτε παράγονται εκεί είτε στην Τουρκία, να αναμιγνύονται με άλλα που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές και να πωλούνται ως κυπριακά και

σε αυτό να εμπλέκονται και πρόσωπα στις ελεύθερες περιοχές.

Ειδικότερα, από τις απαντήσεις που έχει λάβει από τις αρμόδιες Αρχές, ο Σύνδεσμος ενημερώθηκε ότι κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης δεν επιτρέπεται να περάσει στις ελεύθερες περιοχές με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 866/2004, εκτός από νωπά ψάρια που αλιεύονται από εγκεκριμένα από την ΕΕ αλιευτικά σκάφη καθώς και ότι δεν έχει παρουσιαστεί σε εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης κανένα κρούσμα κανενός φαρμάκου ή ουσίας που δεν χρησιμοποιείται στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, δεν αποκλείεται το γεγονός να διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί από την ΕΕ. Προσθέτει επίσης πως ”οι Υγειονομικές Υπηρεσίες που διεξάγουν ελέγχους για την παρουσία φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν απάντησαν ακόμα στην επιστολή του Συνδέσμου μας”.

Επίσης, αναφέρεται ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα προϊόντα από τα κατεχόμενα που είτε παράγονται εκεί είτε στην Τουρκία, να αναμιγνύονται με άλλα που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές και να πωλούνται ως κυπριακά, προσθέτοντας ότι ”γι’ αυτές όλες τις ενέργειες μπορεί να εμπλέκονται και πρόσωπα από τις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που ο ΚΣΚ καταδικάζει ανεπιφύλακτα”.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει τέλος ότι θα προβεί σε αναλύσεις τροφίμων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων από προϊόντα που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, στα πλαίσια ευρύτερης έρευνας και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα