Σε τέσσερις μέρες η προεδρία της ΕΕ θα είναι κυπριακή

19:22 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τέσσερις μέρες μας χωρίζουν πριν την επίσημη έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Η Κύπρος, που αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία του Συμβουλίου, έχει θέσεις τέσσερις προτεραιότητες στο εξάμηνο που έρχεται.

Θεωρώντας ότι η ΕΕ χρειάζεται να αντεπεξέλθει πιο δυνατή από την τρέχουσα οικονομική κρίση και να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, η Κυπριακή Προεδρία υπόσχεται να εργαστεί Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη.
Οι τέσσερεις βασικές της προτεραιότητες περιλαμβάνουν μια Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη,

μια Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες της.

Ο πρώτος άξονας προτεραιότητας που αφορά την πιο αποτελεσματική και βιώσιμη Ευρώπη, η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει ως στόχο την προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών που θα οδηγήσουν σε πιο αποδοτική διακυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα και την αστάθεια που προκλήθηκε από την κρίση.
Για την Κυπριακή Προεδρία, οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020 θα αποτελέσουν την κύρια προτεραιότητά της.

Η Προεδρία θα εργαστεί προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού, που να στηρίζει την ανάπτυξη και να ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Εμφαση θα δοθεί στην ποιότητα των δαπανών, ώστε οι πολιτικές και τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου να είναι πολιτικές με πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Επίσης, θα προσπαθήσει να πετύχει όσο το δυνατό περισσότερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις κοινές πολιτικές καθώς και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις τομεακές πολιτικές.

Εμφαση θα δώσει και στην ενεργειακή πολιτική, τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, τη Διευκόλυνση `Συνδέοντας την Ευρώπη`, την αειφόρο ανάπτυξη.
Στα πλαίσια της στρατηγικής Ευρώπη 2020, θα προωθηθεί η ποιοτική πράσινη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, μέσω της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων και ειδικότερα του νερού.

Για την Κυπριακή Προεδρία είναι σημαντικό όπως οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την ενέργεια να εφαρμόζονται με ολοκληρωμένο τρόπο.
Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Προεδρία προσβλέπει στην επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, η οποία θα αντιμετωπίσει τις σχετικές προκλήσεις με αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.

Ο δεύτερος άξονας προτεραιότητας αναφέρεται σε μια «Ευρώπη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη». Θέση της Κυπριακής Προεδρίας είναι ότι η οικονομική κρίση ανάδειξε την ανάγκη για περισσότερη αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των μέτρων της Ένωσης.
Η προσέγγιση που χρειάζεται για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και μέτρα για βιώσιμη,

Keywords
Τυχαία Θέματα