Για εναλλακτικές λύσεις και 7 τεχνικές επιτροπές μιλά ο Ερογλου

18:12 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια συμφωνία εντός ενός χρονοδιαγράμματος, οι εναλλακτικές λύσεις θα διαφανούν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου υποστηρίζοντας τη θέση του ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν υπό νέες προϋποθέσεις.

«Εάν δώσουμε στην ε/κ πλευρά που δεν έχει καλή πρόθεση για λύση, ό,τι θέλει, τότε δεν θα έχουν ευκαιρία να ζήσουν στο νησί οι Τ/κ», ισχυρίστηκε. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, υποδεχόμενος σήμερα τον «πρόεδρο» του «συνδέσμου προστασίας» του ψευδοκράτους,

Νεζάτ Κοτζιάϊσμαήλ, ο κ. Ερογλου είπε πως δεν ανησυχεί επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία, «νότια Κύπρος» κατά την έκφρασή του, θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Θα συνεχίσουν, είπε, τις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, επειδή «μετά την 1η Ιουλίου δεν είναι πιθανό να έχεις ένα αποτέλεσμα. Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ». Επτά τεχνικές επιτροπές μεταξύ Ε/κ και Τ/κ θα διαπραγματευτούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πρόσθεσε.

Ο κ. Ερογλου σημείωσε ότι θα αναμένουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί από τις επερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου. «Για χρόνια οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ανοικτό τέλος. Δεν είναι δυνατόν να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα έτσι. Είμαστε κάτω από εμπάργκο». Κατηγόρησε δε την ε/κ πλευρά ότι μπορεί να θέλει να παραμείνει με αυτό τον τρόπο άλλα 40 χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Εάν αυτό είναι μια κυπριακή λύση, τότε δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις για χάρη των Ε/κ. Εχουμε και εμείς τα δικά μας (θέλω). Γι’ αυτό ας βρεθούμε στο σημείο που και οι δυο πλευρές λένε ναι (συμφωνούν). Και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ανάλογα».

Σε κάθε πράγμα οι Ε/κ λένε όχι, συνέχισε, και τα ΗΕ το αποδέχονται και σε αυτό το ρυθμό δεν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία. «Εάν περιμένουμε τους Ε/κ να πουν ναι, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για άλλα 100 χρόνια. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα. Να συνδέσουμε τις συνομιλίες με ένα χρονικό όριο. Εάν μέχρι τότε φτάσουμε σε μια λύση, φτάσαμε. Εάν δεν γίνει, τότε οι εναλλακτικές λύσεις θα διαφανούν. Αλλα αυτή τη στιγμή μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις υπό νέους όρους. Αυτό το εκφράσαμε ανοικτά προφορικά και γραπτώς στα ΗΕ».

Σε περίπτωση, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, που ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ε/κ πλευράς οι Τ/κ θα ξαναγίνουν πρόσφυγες και θα αναγκαστούν να ξαναξεκινήσουν από το μηδέν. Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία χωρίς τη διαδικασία του πάρε – δώσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα