Προσφορές οίκων για διενέργεια ελέγχου στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

10:23 14/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στους τέσσερις ανήλθε τελικά ο αριθμός των ξένων οίκων που υπόβαλαν προσφορές για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, κατ’ απαίτηση της Τρόικας, στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τριών κυπριακών τραπεζών, της Alpha Bank,της Eurobank και αντιπροσωπευτικής ομάδας συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να διαφανούν

επακριβώς οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ο οίκος που θα διενεργήσει το διαγνωστικό έλεγχο.

Η 10μελής Επιτροπή (Steering Committee) που θα επιλέξει, μέσω προσφορών, τον οίκο, έχει αποστείλει τους όρους εντολής στους τέσσερις οίκους που υπόβαλαν προσφορές και οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία να διεξάγουν αυτό τον διαγνωστικό έλεγχο, ενώ μέλη της Επιτροπής είχαν ήδη συναντήσεις με εκπρόσωπους των τεσσάρων οίκων στη Λευκωσία.

“Εχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις και αναμένεται απόφαση μέσα στην επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Η Steering Committee, απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ESM.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπήρξε καθυστέρηση λόγω των καλοκαιρινών διακοπών τον Αύγουστο κατά τις οποίες ουσιαστικά δεν έγιναν διεργασίες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι “στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών πριν το τέλος του έτους”.

Ο οίκος θα προβεί στα λεγόμενα bottom up stress test για να εντοπίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και κατ’ επέκταση το ποσό το οποίο θα πρέπει να δανειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα