Πραξούλα: Η Βουλή δεν έχει ρόλο να αφαιρεί αρμοδιότητες από υπουργούς

22:21 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή δεν έχει ρόλο αυτή τη στιγμή να αφαιρεί αρμοδιότητες από υπουργούς και να τις δίνει σε επιτροπές, δήλωσε απόψε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Αντωνιάδου είπε επίσης ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι η μόνη υπεύθυνη πορεία είναι να παραμείνουμε με τις πρόνοιες του υφιστάμενου νόμου περί υδρογονανθράκων όπως έχει περάσει ομόφωνα

από τη Βουλή το 2007.

H κ. Αντωνιάδου είπε ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής στην οποία είχε προσκληθεί το Υπουργείο για να καταθέσει τις θέσεις του σχετικά με δύο προτεινόμενες προτάσεις νόμου από τους βουλευτές. Το Υπουργείο και η Υπουργός εκπροσωπήθηκε από ανώτερο λειτουργό της υπηρεσίας Ενέργειας, τον Κωνσταντίνο Ξήχειλο, που είχε εξουσιοδότηση να εκφράσει τις θέσεις της Υπουργού.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εμπορίου, «όσον αφορά την πρόταση που προέρχεται από βουλευτές για αλλαγή της νομοθεσίας περί υδρογονανθράκων και μετάθεση αρμοδιοτήτων της αξιολόγησης των αιτήσεων από την Υπουργό σε συγκεκριμένη επιτροπή την οποία προτείνουν οι βουλευτές, η απάντηση μας επί της ουσίας είναι ότι δεδομένοΥ ότι έχει ήδη αρχίσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, με την έννοια ότι έχουν ήδη σταλεί τα κείμενα των ανακοινώσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μετάφραση και δημοσίευση, θα έχανε η Κυπριακή Δημοκρατία κάθε ίχνος αξιοπιστίας αν την ώρα που έχει ήδη αρχίσει, στην ουσία, ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, δινόταν το μήνυμα στους πιθανούς αιτητές ότι αλλάζουμε εν τω μεταξύ το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα δεχθούμε τις αιτήσεις ή θα τις αξιολογήσουμε. Θα χάσουμε κάθε ίχνος αξιοπιστίας αν στο μέσω ενός γύρου αδειοδότησης προχωρήσουμε σε αλλαγές της νομοθεσίας. Αρα ως Υπουργείο θεωρούμε ότι η μόνη υπεύθυνη πορεία είναι να παραμείνουμε με τις πρόνοιες του υφιστάμενου νόμου περί υδρογονανθράκων, όπως έχει περάσει ομόφωνα από τη Βουλή το 2007, νόμος ο οποίος υιοθέτησε, στην ουσία, τις πρόνοιες της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας».

Επί της ουσίας, ανέφερε, «το δεύτερο σημείο είναι ότι εκτιμούμε ότι η Βουλή δεν έχει ρόλο αυτή τη στιγμή να αφαιρεί αρμοδιότητες από υπουργούς και να τις δίνει σε επιτροπές».

Οσον αφορά την άλλη πρόταση νόμου περί αρμοδιοτήτων της ΔΕΦΑ, είπε η κ. Αντωνιάδου, «η θέση του Υπουργείου, όπως είχε εκφραστεί και από τον ανώτερο λειτουργό ο οποίος με εκπροσώπησε, είναι ότι πρέπει να επανέλθουν σε ισχύ οι σχετικές πρόνοιες και άρθρα του νόμου περί εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου ούτως ώστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητες που της παρέχει εκείνος ο νόμος σε όλες τις περιπτώσεις και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις».

Κληθείσα να σχολιάσει σημερινές αναφορές για “one woman show”, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «όλοι πρέπει να μιλούμε με γεγονότα. Πώς μπορούμε, one man show θα ήταν ίσως η σωστή περιγραφή της κατάστασης μέχρι προ κάποιων μηνών, όπου ο πρώτος γύρ

Keywords
Τυχαία Θέματα