Μπαγίς: Το άνοιγμα δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο συγκίνησε τους Ρωμιούς

16:26 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Και πάλι δώσαμε μάθημα στην ΕΕ», η εφημερίδα Τurkiye αναφέρεται στις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς για τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου στην Ιμβρο.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι η συγκατάθεση της Τουρκίας να ανοίξει δημοτικό σχολείο στην Ιμβρο μετά από 48 χρόνια, αποτελεί ένα καλό μάθημα που δόθηκε στην Ευρώπη για το θέμα της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μπαγίς σε δηλώσεις στην εφημερίδα

είπε ότι το θέμα του σχολείου ήταν βασικό δικαίωμα της ρωμαίικης, όπως ανέφερε, μειονότητας, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση.

«Εμείς δώσαμε το δικαίωμα αυτό, πίσω από την απόφαση υπάρχουν οι οδηγίες του Πρωθυπουργού μας, η υποστήριξη του Αντιπροέδρου Αρίντς και του Υπουργού Παιδείας και, το σημαντικότερο, οι ανάγκες της ρωμαίικης μειονότητας. Το Υπουργείο Παιδείας έβαλε την υπογραφή του σε μια ιστορική απόφαση», δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Πρόσθεσε ότι μέλη της μειονότητας εξέφρασαν στον ίδιο την ικανοποίησή τους από την απόφαση αυτή.

«Πιστεύουμε πως η εν λόγω απόφαση συγκίνησε όχι μόνο τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά και αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, με την απόφαση που είχε ληφθεί πριν από μισό αιώνα που είχαν κλείσει τα σχολεία αυτά και είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν οι Ρωμιοί πολίτες μας σε άλλες χώρες, τώρα τους καλούμε να επιστρέψουν στην χώρα τους», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Μπαγίς έκανε λόγο για απόφαση η οποία θα ενισχύσει το κλίμα ειρήνης στην Τουρκία.

«Πιστεύουμε πως η εν λόγω απόφαση θα παροτρύνει και τη φιλική Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στη χώρα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα