Πράξη πολιτικής ευθύνης η επαναπροσέγγιση εκτιμά η Υπουργός Εσωτερικών

19:01 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι η πολιτική της επαναπροσέγγισης είναι πράξη πολιτικής ευθύνης που βοηθά στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος του λαού μας προς όφελός του, μέσα από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, διατύπωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου μιλώντας σε εκδήλωση στη Λεμεσό στη μνήμη του Τουρκοκύπριου Hakki Alpagut.

«Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τον χαμό του φίλου μας του Hakki. Πριν δύο χρόνια , σαν

σήμερα, μαζεύτηκαν στη Μόρφου εκατοντάδες Κύπριοι για να πουν αντίο στον φίλο, τον αδελφό, τον ανιδιοτελή δάσκαλο της επαναπροσέγγισης» είπε η κ. Μαύρου.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του. Τιμούμε τον άνθρωπο, τον αγωνιστή της ειρήνης, τον Κύπριο συμπατριώτη μας. Έναν άνθρωπο που συνεισέφερε όσο λίγοι με το έργο και τη δράση του στην επανένωση του τόπου μας, στην ειρηνική συνύπαρξη των κατοίκων του πολύπαθου νησιού μας» πρόσθεσε.

Για τον Hakki Alpagut ανέφερε ότι γνώρισε τη μισαλλοδοξία και την προσφυγιά από πολύ νωρίς, μετά που εθνικιστές ανάγκασαν την οικογένειά του να αφήσει τη Μόρφου δύο φορές και να εγκατασταθεί στη Λευκωσία, αρχικά δολοφονώντας τον θείο και αργότερα τον παππού του, και πρόσθεσε πως παρά τα γεγονότα αυτά ο Hakki Alpagut αφιερώθηκε στον αγώνα για την ειρήνη και επανένωση της Κύπρου.

«Αγωνίστηκε για την επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμα στη Μόρφου. Αγωνίστηκε για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Ζώδιας και Λιμνίτη. Πρωτοστάτης σε δικοινοτικά φεστιβάλ. Πρωτοστάτης στις προσπάθειες για να γίνονται μαθήματα ελληνικών για τους Τουρκοκυπρίους της Μόρφου. Μέσα από τη δράση του φανερώνεται η αγάπη για τον τόπο του και η πεποίθηση πως ο λαός μας αξίζει μιας καλύτερης μοίρας» συμπλήρωσε.

«Τιμούμε σήμερα τον Hakki Alpagut, τον άνθρωπο, τον φίλο, αλλά παράλληλα τιμούμε τη δράση του για επανένωση της πατρίδας μας και επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων» ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι σημαντικές αλλά δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτές. «Αν το εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, η βιωσιμότητα μιας λύσης δεν θα καθοριστεί από τις υπογραφές και τις σφραγίδες σε κάποιες Συμφωνίες, αλλά από την ικανότητά μας να διαλύσουμε τα νέφη της καχυποψίας, από την ετοιμότητά μας να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να κτίσουμε το μέλλον σε καινούργια θεμέλια» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η ουσιαστική επανένωση του τόπου και του λαού απαιτεί ως συμπλήρωμα, ή και προϋπόθεση, τον καθημερινό διάλογο ανάμεσα στους απλούς πολίτες αυτού του τόπου.

Είπε ακόμη ότι η ζωή και δράση του Hakki Alpagut αποδεικνύει σε όλους εμάς ότι η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων δεν είναι μια αόριστη έννοια αλλά ένας ρεαλιστικός στόχος. «Ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις όπως η σημερινή» όπως ανέφερε.

«Η κοινή θέληση, η κοινή πεποίθηση, ο κοινός αγώνας αποτελούν δεδομένα που ισχυροποιούν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια και πολλά προβλήματα. Χρειάζεται να παραμείνουμε πιστοί στον στόχο της επανένωσης και να διατηρούμε ζωντανή την πίστη στην επίτευξη του στόχου» πρόσθεσε η Υπουργός Εσωτερικών.

«Μνημονεύουμε σήμερα τον Hakki Alpagut γιατί στους νέους ανθρώπους του τόπου μας δεν αξίζει μονάχα ένα καλύτερο αύριο αλλά και ένα καλύτερο παρελθόν. Στην αναβίωση της μισαλλοδοξίας πρέπει όλοι εμείς να αντιτάξουμε τη σωφροσύνη και τον αλληλοσεβασμό.Ας αναζητήσουμε και ας αναδείξουμε τους ανθρώπους εκείνους που προέβαλαν τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο. Μοναχά έτσι θα τιμήσουμε πραγματικά τον Hakki Alpagut» είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα