Δήμος Λεμεσού: Επικίνδυνες οι ασυντήρητες οικοδομές

18:56 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι δημοτικές αρχές, με τις παλιές και ασυντήρητες οικοδομές και την απροθυμία των δημοτών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για επιδιόρθωση των οικιών τους, επανέφερε σήμερα ο Δήμος Λεμεσού, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονούν.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τη θέσπιση νομοθεσίας, που να αποδίδει ποινικές ευθύνες στους ιδιοκτήτες, απόφαση που προέκυψε μετά από το τελευταίο

περιστατικό, της 28ης Οκτωβρίου 2012, κατά το οποίο κατέρρευσε μπαλκόνι στην πολυσύχναστη οδό Αγίου Ανδρέου.

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί η νομοθεσία που το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί, το αργότερο σε δυο μήνες, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως, ενώ συνεχίζονται για χρόνια οι προσπάθειες του Δήμου για ευαισθητοποίηση των δημοτών που διαμένουν σε επικίνδυνες οικοδομές, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τις υποδείξεις των δημοτικών αρχών ή δυσκολία συντονισμού λόγω μεγάλου αριθμού συνιδιοκτητών.

Το πρόβλημα με τις πτώσεις μπαλκονιών, συνέχισε, άρχισε να παρουσιάζεται μέσα στη δεκαετία του 90` και ιδιαίτερα σε ασυντήρητες πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 80`,περίοδο κατά την οποία γινόταν χρήση αμφιβόλου ποιότητας υλικών και δεν υπήρχαν αντισεισμικές προδιαγραφές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού έχει αποφασίσει να κηρύξει 130 περίπου οικοδομές ως επικίνδυνες, χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, ενώ έχουν γίνει επιδιορθώσεις ή κατεδαφίσεις επικίνδυνων μπαλκονιών σε άλλες 40.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη καταβάλει το αντιπροσωπευτικό κόστος των εργασιών που δαπανήθηκε από το Δήμο Λεμεσού, όταν χρειάστηκε να επέμβει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπτώσεις, ένα κόστος που υπολογίζεται να φτάνει τις 100,000 ευρώ.

Μιλώντας εξάλλου στη διάσκεψη Τύπου, ο ΓΓ του ΕΤΕΚ Κώστας Αλλαγιώτης, ανέφερε πως στην Κύπρο έχουμε ένα γερασμένο και σε κακή κατάσταση κτιριακό απόθεμα 450,000 μονάδων, από τις οποίες πέραν των 230,000 δεν έχουν αντισεισμικές πρόνοιες, καθώς ρυθμίστηκε το θέμα της αντισεισμικής μελέτης το 1994, ενώ μόλις το 2000 εισάγαμε την υποχρεωτική επίβλεψη ως υποχρέωση στο νόμο.

Απέδωσε, επίσης, το φαινόμενο των επικίνδυνων οικοδομών, στην νοοτροπία μας ως κοινωνία να μην προχωρούμε στη συντήρηση τους, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, και τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Αλλαγιώτη, η περιοδική συντήρηση των οικοδομών θα λύσει το πρόβλημα της επικινδυνότητας, αλλά την ίδια ώρα θα τονώσει τον κατασκευαστικό τομέα, θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των οικοδομών και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα