ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ ενημέρωσαν το ΑΚΕΛ για το θέμα των διοριστέων

17:15 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις τους για το θέμα των διοριστέων εκπαιδευτικών μετέφεραν σήμερα στο ΑΚΕΛ ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, σε χωριστές, διαδοχικές συναντήσεις με όλες τις πλευρές να τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός ουσιαστικού διαλόγου για το θέμα.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επανέλαβαν τη θέση τους για λήψη μέτρων και ήδη η ΟΕΛΜΕΚ

έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη των γενικών αντιπροσώπων στη Χοιροκιτία.

Ο Επικεφαλής του γραφείου παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας από τον οποίο ζητά πρόσθετες διευκρινίσεις και παράθεση όλων των δεδομένων, ώστε το κόμμα να έχει ολοκληρωμένη εικόνα ενώπιών του πριν τοποθετηθεί.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού τόνισε ότι είναι βούληση της οργάνωσης ότι το σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να βελτιωθεί, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διασφαλιστούν και η πρώτη αφορά την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών που εργάζονται ήδη στο σύστημα και που δεν πρέπει να θυματοποιηθούν, όπως είπε.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το σύστημα δεν θα είναι διαβλητό, θα σέβεται την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και θα είναι πρακτικό ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι διορισμοί.

«Εφόσον διασφαλιστούν αυτά, υπάρχουν πάρα πολλοί προβληματισμοί και πολλά ερωτήματα τα οποία πρέπει να τύχουν σωστής συζήτησης μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της οργάνωσης «για να δούμε πώς προχωράμε».

«Είναι σημαντικό τα χρονοδιαγράμματα σήμερα να αλλάξουν, δεν μπορούμε κάτω από αυτή την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων να επιλύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και τις απορίες μας», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι 1,000 περίπου εκπαιδευτικοί σήμερα , είτε υπό το καθεστώς συμβασιούχου, είτε και αντικαταστάτη επί σειρά ετών υπηρετούν το σύστημα και έχουν εμπειρίες, επιβάλλεται να διασφαλιστούν, σε σχέση με τις θέσεις που πιθανό να προκύψουν την επόμενη δεκαετία που φαίνεται να μην είναι πολλές, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να μελετηθεί», σημείωσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι η ΠΟΕΔ από τις 19 Σεπτεμβρίου έχει αποστείλει τις θέσεις της στον Υπουργό , όμως όπως ανέφερε, αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη και η οργάνωση δεν κλήθηκε σε διάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη λήψη μέτρων ο κ. Φυλακτού είπε ότι πολύ σύντομα θα γίνει συζήτηση και με τη βάση και ότι «με την αντιμετώπιση που έχουμε τύχει δεν πρόκειται να σκεφτούμε οτιδήποτε, θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος, και τα σχολεία αυτή τη φορά δεν θα τα κλείσουν οι εκπαιδευτικοί , θα τα κλείσουν κάποιοι με τις συμπεριφορές τους».

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές και εκσυγχρονισμός του συστήματος διορισμού, ώστε το νέο σύστημα και οι αλλαγές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, προσθέτοντας πως η πρόταση του Υπουργού στηρίζεται σε ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε διαμορφωθεί και στο οποίο οι αλλαγές που επήλθαν είναι προς το χειρότερο.

«Επιδεινώνουν ουσιαστικά την πρόταση που υπάρχει ενώπιών μας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών, από αυτή την πρόταση προκύπτει μια σειρά ερωτήματα και αν οι πολιτικές δυνάμεις και οποιοιδήποτε άλλοι δεν έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένα δεδομένα, στοιχεία και αριθμούς, δεν θα μπορέσουμε στα σοβαρά να διαμορφώσουμε μια τελική τοποθέτηση», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σήμερα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό διατυπώνοντας αυτά τα ερωτήματα και ζητώντας στοιχεία για να μπορεί αν υπάρξει σοβαρή τοποθέτηση.

Πρόσθεσε ότι και το ΑΚΕΛ διεξάγει επαφές και διάλογο γιατί θεωρεί πως χωρίς σοβαρό και δημοκρατικό διάλογο δεν μπορεί να επιτευχθεί καμιά πρόταση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

«Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια δύσκολη κατάσταση που υπήρχε στο χώρο της παιδείας με την έναρξη της χρονιάς με πολλά προβλήματα, με τους αδιόριστους συμβασιούχους κατά παρέκκλιση σαφών δεσμεύσεων για επαναδιορισμό τους και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας, ήρθε να προστεθεί ένα πολύ κακό κλίμα με έντονες αντιπαραθέσεις, με χαρακτηρισμούς , με λεκτικούς προπηλακισμούς που δεν μπορεί να βοηθήσει ποσώς στην προσπάθεια που γίνεται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση την φέρει ο αρμόδιος Υπουργός τον οποίο κάλεσε το αμέσως επόμενο διάστημα , να βρει τρόπους να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βελτιωθεί το κλίμα για να μπορέσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν ένα ουσιαστικό διάλογο.

«Έχουμε ήδη εκφράσει την άποψή μας ότι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διασφαλιστούν είναι και ζήτημα ηθικής υποχρέωσης της πολιτείας, είναι και ζήτημα ουσίας , δεν μπορούν άνθρωποι που είναι στα θρανία για 5, 10 12 χρόνια με ουσιαστική εμπειρία, με σοβαρή τριβή με το εκπαιδευτικό σύστημα, να πεταχτούν από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και στις μονιμοποιήσεις προσωπικού που είναι εκεί παγοποιημένες πέραν των δύο χρόνων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται χρόνος για διάλογο λέγοντας ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα θα είναι σε βάρος της πρότασης της ίδιας και επιβάλλεται να δοθεί χρόνος όταν όλοι θα έχουν τα δεδομένα , ώστε να γίνει μελέτη και ανταλλαγή απόψεων.

«Αν δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα μπροστά μας θα τοποθετούμαστε με συνθήματα χωρίς να έχουμε ουσία», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΜ Θέμης Πολυβίου σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση την χαρακτήρισε εποικοδομητική εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την θέση την οποία εξέφρασε το ΑΚΕΛ για κατοχύρωση των συμβασιούχων που είναι μια από τις βασικές θέσεις της οργάνωσης.

«Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι ζητάμε την κατοχύρωση όσων συναδέλφων έχουν σχέση με τη παιδεία, έχουν δουλέψει στα σχολεία και έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση , αφήνοντας άλλες εργασίες», σημείωσε.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι και η ΟΕΛΜΕΚ αναμένει να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και το υφιστάμενο σύστημα να συζητηθεί και να εκσυγχρονιστεί με εισηγήσεις που ετοιμάστηκαν και σύντομα θα διαβιβαστούν στον Υπουργό.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη λήψη μέτρων, ο κ. Πολυβίου είπε ότι «την ερχόμενη Τετάρτη στις 4 η ώρα συγκαλείται έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη των γενικών αντιπροσώπων, στην παρουσία των επιτροπών των επηρεαζόμενων συναδέλφων και εκεί ναι υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση από την συνέλευση για λήψη δυναμικών μέτρων αν τα πράγματα δεν οδηγηθούν σε μια αίσια πορεία».

Ο Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι με την ΟΕΛΜΕΚ η επαφή θα συνεχιστεί γιατί, όπως και οι άλλες οργανώσεις , είναι ένας εταίρος με τον οποίο πρέπει να υπάρχει συνδιαλλαγή και συνδιαμόρφωση θέσεων.

«Αυτός ο διάλογος θα πρέπει να αγκαλιάσει και τα πολλά άλλα σοβαρά και καθοριστικά προβλήματα για την πορεία της εκπαίδευσης και τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα