Εντατικές έρευνες για τη μικρή Μαρία και ενδεχόμενη σύνδεση με κύκλωμα εμπορίας βρεφών

16:13 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από την Ελληνική Αστυνομία, οι έρευνες για τη διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες το ξανθό κοριτσάκι, που ακούει στο όνομα Μαρία και φέρεται να είναι τεσσάρων ετών – ίσως και μεγαλύτερο - βρέθηκε να διαμένει στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Οι έρευνες της ΕΛΑΣ στρέφονται στο ενδεχόμενο να πρόκειται για κύκλωμα εμπορίας παιδιών, όπου συμμετέχει το ζευγάρι και με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση να μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες αποκαλύψεις.

Εν τω μεταξύ στον ανακριτή

Λάρισας οδηγούνται σήμερα, το ζευγάρι των Ρομά, στο σπίτι των οποίων εντοπίστηκε η μικρή «Μαρία» σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα αναμένεται και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους με εισαγγελική εντολή, προκειμένου να υπάρξουν νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες στις καταθέσεις τους σύμφωνα με την ΕΛΑΣ και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το ζευγάρι των Ρομά έπεσε σε σειρά αντιφάσεων, για το πώς έφτασε το κοριτσάκι στα χέρια τους, δίνοντας διάφορες εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες το απέκτησαν.

Όπως προαναφέραμε εξετάζεται το ενδεχόμενο το παιδί να κατέληξε στον καταυλισμό, ως αποτέλεσμα αποτυχημένης αγοραπωλησίας βρέφους, καθώς μπορεί να το «επέστρεψαν» οι επίδοξοι «θετοί γονείς», λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει στα μάτια και το ζευγάρι των Ρομά να το κράτησε – σύμφωνα με τις εικασίες – για εκμετάλλευση, όπως είσπραξη επιδομάτων και επαιτεία.

Με βάση τα όσα αναφέρει σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η συνήγορος του ζευγαριού των Ρομά, το παιδί τους δόθηκε από τη μητέρα του η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να το μεγαλώσει.

Επί του παρόντος ερευνάται η πραγματική ηλικία του παιδιού, καθώς και ο πραγματικός τόπος γεννήσεως του. Το κοριτσάκι παραμένει φιλοξενούμενο από το Χαμόγελο του Παιδιού, όπου τα τηλεφωνήματα τόσο όσων επιθυμούν να το υιοθετήσουν, όσο και των ανθρώπων που θέλουν να ρωτήσουν και να αναφέρουν κάτι σχετικό με την υπόθεση είναι χιλιάδες. Η μικρή είναι ήρεμη και έχει αρχίσει να μιλάει.

Με δεδομένα τα κενά της Ελληνικής νομοθεσίας που επιτρέπουν την αυθαίρετη καταγραφή παιδιών, που δεν έχουν γεννηθεί σε μαιευτήρια, το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή την υπόθεση της μικρής «Μαρίας», προωθεί ρύθμιση η οποία θα αυστηροποιεί το πλαίσιο καταχώρησης των γεννήσεων και για τα παιδιά που γεννιούνται εκτός νοσοκομείου θα απαιτείται η διενέργεια εξέτασης DNA. Τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις έκανε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Την ίδια στιγμή νέοι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, πραγματοποιούνται σε συνοικισμούς και καταυλισμούς Ρομά στο Ζεφύρι και τις Αχαρνές. Οι συγκεκριμένες έρευνες και επιχειρήσεις πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, με το περασμένο καλοκαίρι, να παρουσιάζουν και ιδιαίτερη ένταση, με στόχο την ανακάλυψη ναρκωτικών, όπλων, προϊόντων κλοπής και άλλων στοιχείων. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαρίας εικάζεται ότι στις έρευνες μπαίνει και το ζήτημα της εμπορίας βρεφών. Επί των ευρημάτων αναμένεται ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Το ζήτημα της ύπαρξης κυκλώματος εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών, ωστόσο στην Ελλάδα δείχνει να έχει διαστάσεις, δεδομένων και των στοιχείων από τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Χαράλαμπος Αθανασίου, οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και σχετίζονται με τέτοια κυκλώματα είναι δεκάδες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή των Ελλήνων, προκύπτουν από τις Εισαγγελίες ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας εκκρεμεί μια υπόθεση με εμπλεκόμενο ιατρό σε περίπτωση παράνομης υιοθεσίας, στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, με αφορμή καταγγελία ιδιώτη προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 323α του Ποινικού Κώδικα από ιδιωτική κλινική, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και συγκεκριμένα στο Βόλο, σχηματίστηκε προκαταρκτική ποινική δικογραφία και συνεχίζονται οι έρευνες.

Από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης έγινε ενημέρωση ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν 10 ποινικές δικογραφίες, αναφορικά με υποθέσεις εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών, ενώ και στις Σέρρες εκκρεμεί για εκδίκαση δικάσιμη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σερρών, ύστερα από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Θεσσαλονίκης, δικογραφία, για τις πράξεις της μεσολάβησης από κοινού σε υιοθεσία κατ΄ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας-απλή συνέργεια στη μεσολάβηση σε υιοθεσία-ηθική αυτουργία στην παράδοση και μεσολάβηση σε υιοθεσία, παράδοση ιδίου τέκνου σε υιοθεσία-ψευδορκία μάρτυρα και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα