«On-line» ενημέρωση των πολιτών για τυχόν εντάλματα που εκκρεμούν σε βάρος τους, προσφέρει η Αστυνομία

17:15 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πολίτες μπορούν από σήμερα να ενημερωθούν για τυχόν εντάλματα ή πρόστιμα που εκκρεμούν σε βάρος τους μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία εξήγγειλε την έναρξη υλοποίησης της εν λόγω «οn-line» ενημέρωσης των πολιτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου έκαμε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία «η οποία συνδυάζει τη νέα φιλοσοφία της Αστυνομίας

να βρίσκεται κοντά και να εξυπηρετεί τον πολίτη και τη συνολική κυβερνητική πολιτική για εισαγωγή σε εκτεταμένη βάση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως βασικού συστατικού του νέου μοντέλου κράτους».

«Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδίκτυο», είπε, «προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο – στην πλήρη εφαρμογή του – θα παρέχει σε κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο τη δυνατότητα: να ενημερώνεται για τυχόν εντάλματα ή πρόστιμα που εκκρεμούν σε βάρος του και για το ποσό το οποίο οφείλει προς το Κράτος και να πληρώνει ηλεκτρονικά την οφειλή του».

Ο Υπουργός είπε ότι «μετά από έρευνα την οποία έχουμε διεξαγάγει, διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται ότι είναι οφειλέτες προστίμων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται κατά την έξοδο τους από την Δημοκρατία ή αλλού, λόγω αυτής της εκκρεμότητας».

«Μέχρι σήμερα εκκρεμούν 57,944 τροχαία εντάλματα. Όλα ανεξαιρέτως αφορούν οφειλές που δεν ξεπερνούν τα €350 και τα περισσότερα είναι πολύ πιο κάτω και από τα €350», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «με το νέο σύστημα που εγκαινιάζουμε, οι πολίτες θα μπορούν σε πρώτη φάση να ενημερώνονται κατά πόσον είναι οφειλέτες ή όχι – ενώ στο εγγύς μέλλον, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη – οι πολίτες θα ενημερώνονται για το ακριβές ποσό που οφείλουν και επιπρόσθετα θα τους παρέχεται η δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους μέσω του διαδικτύου, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη αρκεί να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Ο Υπουργός προέτρεψε τους πολίτες «να κάνουν χρήση του εν λόγω συστήματος μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας, όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και για να αποφύγουν αχρείαστη ταλαιπωρία ή καθυστέρηση κατά την αναχώρηση τους από την Δημοκρατία».

«Η πολιτική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο πυλώνα του νέου μοντέλου κράτους το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε προεκλογικά και υλοποιεί μετεκλογικά παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «με το πρόγραμμα που τίθεται σήμερα σε λειτουργία θα μπορούν όλοι οι κύπριοι πολίτες, όλοι οι αλλοδαποί και όλες οι εταιρείες, αφού καταχωρήσουν κάποια ατομικά αναγνωριστικά στοιχεία, να διαπιστώσουν κατά πόσο έχουν σε βάρος τους οποιοδήποτε ένταλμα είσπραξης προστίμου».

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «από την ημέρα που εφαρμόστηκε ο έλεγχος στα αεροδρόμια και τα λιμάνια για εκκρεμή εντάλματα, η Αστυνομία δέχεται μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από συμπολίτες μας, οι οποίοι ζητούν να μάθουν κατά πόσο είναι οφειλέτες οποιοδήποτε εντάλματος προστίμου».

«Αφουγκραζόμενοι τις έγνοιες του κοινού και σε μια προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης τόσο της τεχνολογίας μας όσο και της εξυπηρέτησης του πολίτη αναπτύξαμε το μέτρο της «on-line» ενημέρωσης. Με το μέτρο αυτό, στοχεύουμε από τη μια στην εκτέλεση όσων γίνεται περισσότερων ενταλμάτων και από την άλλη στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής του Τμήματος Μελετών και Ανάπτυξης, Αστυνόμος Β’ Χρίστος Δράκος, ο συνολικός αριθμός των ενταλμάτων που εκκρεμούν σήμερα ανέρχεται στα 182.213 εκ των οποίων το 90% περίπου αφορά σε τροχαία αδικήματα(70.589), διάφορα ποινικά αδικήματα(35.046), κοινωνικές ασφαλίσεις(28.889) και αστικά χρέη(23.671).

Το συνολικό οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί στον αριθμό των ενταλμάτων ανέρχεται στα 167.076.634 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τα τροχαία αδικήματα το ποσό ανέρχεται στα 18.119.804, για τα διάφορα ποινικά αδικήματα στα 27.277.046, για τις κοινωνικές ασφαλίσεις 81.717.179 και για τα αστικά χρέη στα 28.354.866.

Το συνολικό ποσό που έχει πληρωθεί ανέρχεται στα 5.510.824 ευρώ με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα 161.565.810.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον συνολικό αριθμό των ενταλμάτων, τα 168.796 εντάλματα αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 13.418 αφορούν νομικά πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα