Πεπραγμένα ΑΗΚ: Στα 77,2 ευρώ το λογιστικό πλεόνασμα το 2012

16:24 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα 77,2 εκ ευρώ ανήλθε το λογιστικό πλεόνασμα της ΑΗΚ το 2012, σε σύγκριση με 69,6 το 2011, καταγράφοντας αύξηση 10,9%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν κατά το ίδια έτος στα 4.360 GWh σημειώνοντας μείωση 5,2% σε σύγκριση με το 2011. Η μείωση αυτή στις πωλήσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κρίση της Κυπριακής Οικονομίας καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση από τους καταναλωτές, ενώ μέσα στο 2013 παρατηρείται περαιτέρω

μείωση της τάξης του 15%.

Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής, μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση των πεπραγμένων της Ετήσιας Έκθεσης του 2012, σημειώνοντας αρχικά ότι πέραν από τη διαρκή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος της οικονομίας, η ΑΗΚ είχε να αντιμετωπίσει και τις τεράστιες δυσκολίες που επέφερε η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού από την έκρηξη στο Μαρί.

Ο κ. Τσουρής είπε, παρουσιάζοντας την ετήσια Εκθεση ότι το ποσό των €77,2 εκατομμυρίων αποτελεί πολύ χαμηλή απόδοση σε σχέση με τα απασχολούμενα περιουσιακά στοιχεία (κεφαλαιουχική βάση), ενώ δεν αποτελεί πραγματικά διαθέσιμα για άλλους σκοπούς καθότι οι λογαριασμοί αποτελεσμάτων που ετοιμάζονται με βάση διεθνή λογιστικά πρότυπα λαμβάνουν υπόψη τα έσοδα (περιλαμβανομένων των “μη εισπραχθέντων”) και τις λειτουργικές δαπάνες του έτους, αποσβέσεις των περιουσιακών στοιχείων για το έτος, τόκους δανείων και φορολογία αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές συναλλαγές ενός οργανισμού. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στον καθορισμό του ποσού αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη οι δόσεις των δανείων του Οργανισμού, οι οποίες κατά το 2012 ανήλθαν στα 48 εκ. ευρώ.

Οσον αφορά το κόστος καυσίμων της ΑΗΚ, ο κ. Τσουρής είπε ότι αυτό σημείωσε κατά το 2012 αύξηση 19,5% σε σύγκριση με το 2011, ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων. «Από τα συνολικά έξοδα της ΑΗΚ ύψους 1.084,9 δις, ποσό ύψους 687,1 εκατομμυρίων, δηλαδή ποσοστό 63,3% αποτελούσε το κόστος καυσίμου και αγοράς ενέργειας, κάτι που όπως σημείωσε καταδεικνύει το γεγονός ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ ανέφερε στη συνέχεια ότι η μέση απόδοση κεφαλαιουχικής βάσης κατά το 2012 αυξήθηκε στο 4,6% από 3,8% το 2011, αποδόσεις κατά πολύ χαμηλότερες από τη μέση απόδοση που απορρέει από τη μεθοδολογία ΡΑΕΚ ύψους περίπου 7,1% και που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα καθαρά μετρητά από εργασίες μετά την αναπροσαρμογή για καθαρές αποσβέσεις ύψους 69,8 εκατομμυρίων ανήλθαν στα 147,0 εκ. ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές στο κεφάλαιο κίνησης τα μετρητά διαθέσιμα περιορίζονται στα 106,1 εκ. Ακόμη, τα νέα δάνεια που λήφθηκαν ανήλθαν σε 75 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι από το σύνολο των διαθέσιμων, 47,9 εκ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή δανείων, 41,6 εκ για καταθέσεις εγγύησης και 73,4 εκ για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών. Το υπόλοιπο ποσό 18,2 εκ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για μείωση των τραπεζικών παρατραβηγμάτων, τα οποία στο τέλος του έτους παραμένουν στα 195 εκ., ενώ τα δάνεια στα 479 εκ.

Οσον αφορά την έκρηξη στο Μαρί, ο κ. Τσουρής έκανε εκτεταμένη αναφορά στις ασφαλιστικές απολαβές, λέγοντας αρχικά ότι κατά την ημερομηνία της έκρηξης η Μονάδα 5 ήταν υπό κατασκευή και ασφαλισμένη από τον εργολάβο. «Η Αρχή είχε συνάψει ξεχωριστό συμβόλαιο με την ασφαλιστική εταιρεία του εργολάβου για την αξία των εγκαταστάσεων που παραδόθηκαν την 1ηΙουλίου για προσωρινή λειτουργία, ύψους 125,6 εκ. ευρώ με αφαιρετέο ποσό (excess) 250.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Σταθμού καλύπτονται από ασφαλιστικό συμβόλαιο με άλλη εταιρεία για το ποσό των 662,7 εκ. ευρώ που αντιπροσωπεύει την αξία σε τιμές αντικατάστασης και αφαιρετέο ποσό 800.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ ανέφερε ότι τα έξοδα αποκατάστασης του σταθμού από την έκρηξη ανήλθαν στα 135,3 εκ. ευρώ. «Μετά την εξώδικη διευθέτηση της Κυβέρνησης με την ασφαλιστική εταιρεία και τους αντασφαλιστές της, καταβλήθηκαν στην ΑΗΚ συνολικές αποζημιώσεις 132,5 εκ για τις Μονάδες Παραγωγής 1- 4. Για τη Μονάδα Παραγωγής 5 έχει εισπραχθεί ποσό ύψους 9,6 εκ και έχει συμφωνηθεί επιπρόσθετο ποσό ύψους 9,9 εκ που αναμένεται να εισπραχθεί σύντομα.

Με βάση απόφαση της ΡΑΕΚ επιβλήθηκε έκτακτη προσαύξηση 6,96% από 30 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι 30 Ιουλίου 2012 και 5,75% από 31 Ιουλίου 2012 μέχρι 31 Μαΐου 2013 για κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής μέχρι 31/12/2012. Με απόφαση της η ΡΑΕΚ ημερομηνίας

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης της Εκθεσης, ο κ. Τσουρής αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες για απάβλυνση του οικονομικού προβλήματος καθώς και στην προώθηση του εξορθολογισμού της δομής του οργανισμού με σκοπό την ουσιαστική μείωση στο κόστος προσωπικού.

«Στα πλαίσια της μείωσης του προσωπικού του Οργανισμού έχει πρόσφατα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η πρόωρη εθελούσια αφυπηρέτηση 83 υπαλλήλων κάτι που επιφέρει στην ΑΗΚ συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 11 εκ. Παράλληλα η ΑΗΚ προχωρεί με τον καταρτισμό στοχευμένου Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης στη βάση εκπόνησης σχετικής Αναλογιστικής Μελέτης που θα μειώσει το προσωπικό στα πλαίσια που διαλαμβάνει η νέα, στα πλαίσια του εξορθολογισμού που επιχειρείται, δομή του Οργανισμού», είπε.

Ο κ. Τσουρής ανέφερε ακόμη ότι η ΑΗΚ συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη μεγάλων Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και πως στα πλαίσια μειοδοτικού Διαγωνισμού που προκήρυξε πρόσφατα η Κυβέρνηση, κατακυρώθηκε στην ΑΗΚ η κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 3 MW στον Υποσταθμό της ΑΗΚ στο Τσέρι. Η» ΑΗΚ προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς στην αδειοδότηση του έργου, η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένουμε ότι το όλο έργο θα τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2014. Η ΑΗΚ, με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου θα πωλεί προς 8,6 σεντ την κάθε κιλοβατώρα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του το θέμα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ. «Θέση της Αρχής Ηλεκτρισμού είναι ότι ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, ειδικά αυτή τη δεδομένη στιγμή, θα οδηγήσει αφενός σε πώληση του Οργανισμού σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την πραγματική του αξία και αφετέρου σε αυξήσεις στις διατιμήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και όχι μειώσεις όπως ορισμένοι διατείνονται», είπε.

Ο κ. Τσουρής ανέφερε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο έχει ελευθεροποιηθεί από το 2004 και καμία όμως από τις ιδιωτικές αυτές εταιρείες δεν επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. Ο λόγος είναι απλός, όπως είπε. «Με τις παρούσες συνθήκες στην Κύπρο (εξάρτηση ηλεκτροπαραγωγής από τα υγρά καύσιμα), ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που προσφέρει η ΑΗΚ. Προφανώς, ούτε και ικανοποιείται ο ιδιωτικός τομέας με τα ποσοστά απόδοσης κεφαλαίου που αφήνονται στην ΑΗΚ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)», πρόσθεσε.

Αυτό θέλω να το τονίσω γιατί έντεχνα ορισμένοι αναφέρουν ότι, η ψηλή τιμή ρεύματος που πληρώνουμε στην Κύπρο, οφείλεται σε δήθεν μονοπώλιο της ΑΗΚ το οποίο θα καταργηθεί με την ιδιωτικοποίηση. Παραπλανητικά δηλαδή συνδέουν την ιδιωτικοποίηση με την ελευθεροποίηση που η ιδιωτικοποίηση δήθεν θα φέρει, παραγνωρίζοντας ότι η αγορά έχει ελευθεροποιηθεί από το 2004.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι 78 σεντ περίπου από κάθε ένα ευρώ που ο καταναλωτής πληρώνει στο λογαριασμό ρεύματος αφορούν το καύσιμο ή επιβαρύνσεις που η Πολιτεία έχει επιβάλει στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες δεν αφορούν ούτε την ΑΗΚ ούτε βέβαια και καταλήγουν στην ΑΗΚ. «Είναι αυτονόητο ότι τα πιο πάνω έξοδα/επιβαρύνσεις, αναπόφευκτα θα βαραίνουν και τους λογαριασμούς οποιασδήποτε ανταγωνιστικής προς την ΑΗΚ εταιρείας δραστηριοποιηθεί στην παρούσα φάση στην Κύπρο όπου το μόνο διαθέσιμο καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή είναι το πετρέλαιο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσουρής ανέφερε ότι το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών από καταναλωτές προς της ΑΗΚ κυμαίνεται στα 35 με 50 εκ. ευρώ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ποσό αυτό θα εισπραχθεί.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο ΓΔ Στέλιος Στυλιανού, έκανε αναφορά στο θέμα του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο. Όπως είπε, μετά την απόφαση της Πολιτείας για έλευση στην Κύπρο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην ΑΗΚ ανατέθηκε η εξεύρεση Στρατηγικού επενδυτή και η δημιουργία τερματικού αποϋγροποίησης Φυσικού Αερίου αφού το Φυσικό Αέριο θα εισάγετο στην Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή και πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ προχώρησε το θέμα της εγκατάστασης χερσαίου τερματικού αποϋγροποίησης εντός των χρονοδιαγραμμάτων που της είχε καθορίσει η Πολιτεία.

Χαρακτήρισε αβασάνιστη την απόφαση της πολιτείας να εγκαταλείψει το ενδεχόμενο δημιουργίας χερσαίου τερματικού αποϋγροποίησης με την προοπτική εξεύρεσης κυπριακών κοιτασμάτων. «Η ΑΗΚ είχε τότε προειδοποιήσει ότι η εκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων θα ήταν δυνατή μόνο σε βάθος χρόνου περίπου δέκα χρόνων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να προχωρήσει η δημιουργία του χερσαίου τερματικού που θα καθιστούσε δυνατή την έλευση Φυσικού Αερίου στην Κύπρο από εξωτερικούς προμηθευτές μέχρι να καθίστατο δυνατή η εξόρυξη και εκμετάλλευση των Κυπριακών κοιτασμάτων. Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα η ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο να παραμείνει δέσμια του πετρελαίου, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες», είπε.

Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του ότι η ΑΗΚ με συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στο κοινό αλλά κυρίως με την πείρα που απέκτησε στα 60 και πλέον χρόνια που υπηρετεί την Κύπρο, την τεχνογνωσία που έχει και την αύξηση της παραγωγικότητας όλων μας ανεξαιρέτως, θα συνεχίσει να είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο ανταγωνιστικό ενεργειακό περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα