Περδίκης: Οι Οικολόγοι δεν θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

19:57 27/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, “αφού η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα αιτήματά των Οικολόγων που στόχο είχαν την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος”, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Περδίκης είπε ότι “η Κυβέρνηση μπαίνει σε μία διαδικασία εξασθένησης και υποτίμησης των ημικρατικών οργανισμών,

ώστε στο τέλος αυτής της πορείας να είναι εύκολη λεία για το ιδιωτικό κεφάλαιο”.

“Γίνεται μία προσπάθεια από μέρους της Κυβέρνησης για εξευμενισμό των υπαλλήλων, προσφέροντάς τους πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος. Η ίδια η Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ο `σώσον εαυτόν σωθείτο`, πράγμα εξαιρετικά κακό αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που χρειάζεται συλλογικότητα και ευθύνη”, είπε ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η γενική αρχή και των Οικολόγων είναι ότι “δεν υποστηρίζουμε τις ισοπεδωτικές ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών”, και επεσήμανε τη σημασία “να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά και η βιωσιμότητα των ημικρατικών οργανισμών και η προσφορά καλής ποιότητας υπηρεσιών σε προσιτές τιμές στον κυπριακό λαό”.

“Έχουμε την άποψη”, είπε, ότι όλα αυτά “μπορούν να διασφαλιστούν χωρίς κατ’ ανάγκην την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών”.

Όπως είπε, “το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει για ακόμα μια φορά τη δυσαρέσκεια του για το χειρισμό τον οποίο έτυχε από την Κυβέρνηση το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών”, σημειώνοντας ότι υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνει ο απαραίτητος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος, αλλά “καλούμαστε να αποφασίσουμε ως κοινωνία και ως Βουλή, μία ανάσα πριν την εκπνοή της τρίτης διορίας και πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου”.

Ανέφερε ότι “στο μνημόνιο είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση των ημικρατικών οργανισμών πριν την ιδιωτικοποίηση, κάτι που δεν έγινε ακόμα”, προσθέτοντας “η Κυβέρνηση και η Τρόικα φαίνεται ότι βιάζονται να ξεπουλήσουν τους ημικρατικούς οργανισμούς για να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και την `ελεύθερη αγορά` “.

Ο κ. Περδίκης είπε, επίσης, ότι σοβαρά ερωτήματα, όπως η κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και υγείας, η εξασφάλιση των ευάλωτων ομάδων, και θέματα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, “δεν έχουν απαντηθεί με τρόπο ικανοποιητικό”.

Αναφερόμενος στην αποκομματικοποίηση, είπε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί “χαρακτηρίζονται από κακοδιοίκηση, υπερβολικό κόστος λειτουργίας και παροχή αμφίβολης ποιότητας υπηρεσιών”.

“Στη βάση αυτών των συμπτωμάτων βρίσκεται η ίδια ασθένεια. Η αναξιοκρατία η οποία πηγάζει από τις κομματικές παρεμβάσεις και την κουμπαροκρατία. Πολλοί νομίζουν ότι με την ιδιωτικοποίηση όλα αυτά τα κακά θα διορθωθούν”, είπε και πρόσθεσε ότι “το ίδιο το πρόγραμμα δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο αφού μιλά για `περιορισμό` και όχι `τερματισμό` των πολιτικών παρεμβάσεων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα