Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

18:45 27/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις τροπολογίες, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Όπως είπε, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συναινέσει σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου

και θα τηρήσει αποχή σε όλες τις τροπολογίες.

Ζήτησε παράλληλα να τερματιστεί η υπό εξέλιξη διαδικασία και η Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα, έχοντας ως γνώμονα την αποστολή κοινής ωφελείας των ημικρατικών οργανισμών.
Μίλησε για πιέσεις που ασκούνται στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να λάβει η χώρα την επόμενη δόση από την Τρόικα. Είπε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και δύο μήνες ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, καλώντας τον Υπουργό Οικονομικών σε διαβούλευση, αλλά είπε ότι «μας αγνόησε».

«Ακεραία την ευθύνη αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση θα την έχει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών που δεν δέχτηκε να ανοίξει συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα» για τους ημικρατικούς οργανισμούς, είπε ο κ. Κυπριανού.
Ανέφερε ακόμη ότι η Βουλή δεν πρέπει να λειτουργεί κάτω από εκβιασμό, διερωτήθηκε όμως «γιατί δεν αντιδρούμε στον εκβιασμό της Τρόικας που λέει ότι αν δεν ψηφίσετε το νομοσχέδιο δεν θα πάρετε την επόμενη δόση». «Τα δύο μέτρα και δυο σταθμά δεν κάνουν κάλο στην πολιτική του τόπου», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε στη συνέχεια ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν στηρίξει το δημόσιο τα τελευταία χρόνια, έχουν τεράστια σημασία στα θέματα ασφάλειας, ενώ διαδραμάτισαν κοινωνικό ρόλο στη ζωή του τόπου.
Συμπλήρωσε ότι το περιθώριο κέρδους της ΑΗΚ είναι 2% και διερωτήθηκε ποιος ιδιώτης θα δεχθεί να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως 12%.

Είπε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους, συμπλήρωσε όμως ότι «ευθυνόμαστε εμείς πρωτίστως» και «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας γιατί δεν φροντίσαμε να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό τους πλαίσιο».
Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κατηγορίες της Κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι και τα ΔΣ των οργανισμών αυτών τους έχουν λεηλατήσει.

«Εκεί και όπου υπάρχουν στοιχειά διαπλοκής και διαφθοράς, απαιτούμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά», διαφορετικά να απολογηθεί η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Κυπριανού.
Μίλησε επίσης για ανακρίβειες αναφορικά με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και τους τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως είπε, στο μνημόνιο που είχε συνομολογήσει η Κυβέρνηση Χριστόφια, αναφερόταν ότι αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. «Καμία άλλη δέσμευση δεν υπήρχε», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα