Αντίθετη η ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο για αποκρατικοποιήσεις, είπε στη Βουλή ο Ν. Νικολαϊδης

19:52 27/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την αντίθεση του ΚΣ ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις «για μια σειρά από λόγους», εξέφρασε ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης, λέγοντας ότι η φιλοσοφία του και ο στόχος του είναι «η αδιάκριτη και πλήρης ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών».

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. «Είναι οικονομικά καταστροφική,

πλήττει την πρόσβαση του πολίτη σε βασικά αγαθά και θέτει σε κίνδυνο σημαντικά θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΔΕΚ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών και εκποίησης κρατικής περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες.
Είναι σημαντικό η περίπτωση κάθε οργανισμού να εξεταστεί ξεχωριστά, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες για κάθε οργανισμό είναι μοναδικές.

Πριν από οποιαδήποτε διαδικασία αποκρατικοποίησης, συμπλήρωσε, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλιστεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ πρότεινε την προώθηση μετοχοποίησης συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο στον ιδιωτικό τομέα.

Για άλλους οργανισμούς, όπως η Αρχή Λιμένων, είπε ότι θα μπορούσαν να ανατεθούν συγκεκριμένες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα διασφαλίζοντας τον κρατικό έλεγχο στις υποδομές και στα λιμάνια της χώρας.
Σε σχέση με τη CYTA και την ΑΗΚ είπε ότι η ΕΔΕΚ πρότεινε τη δημιουργία επενδυτικού οχήματος είτε σε μορφή ιθύνουσας εταιρείας είτε οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και μέσω αυτού του οχήματος να μπορεί να παραχωρηθεί συγκεκριμένο ποσοστό σε στρατηγικούς επενδυτές στον οργανισμό ή συγκεκριμένα τμήματα ή τομείς του.

Είπε εξάλλου ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις σε πέντε βασικούς τομείς του νομοσχεδίου, όπως να διασφαλιστεί η κρατική πλειοψηφική ιδιοκτησία και ο δημόσιος έλεγχος των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, και η οποιαδήποτε μετοχοποίηση και συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών σε αυτούς να μην επηρεάζει την πλειοψηφική ιδιοκτησία του δημοσίου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 122 του Συντάγματος πριν την όποια αποκρατικοποίηση, αλλά και στη διασφάλιση του ελέγχου και της έγκρισης από τη Βουλή. Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα