Η Τρ. Κύπρου πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο, δήλωσαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων

15:44 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων δήλωσαν σήμερα πως η Τράπεζα Κύπρου και γενικότερα ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να σταθεροποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι επιβάλλεται η συνεργασία όλων, ώστε να ξεπεραστούν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, που διέρχεται ο τόπος.

Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων κλήθηκαν να τοποθετηθούν για την Τράπεζα

Κύπρου, στο πλαίσιο των εισφορών τους στο περίπτερο του Ραδιομαραθωνίου στην είσοδο της οδού Λήδρας. Το περίπτερο επισκέφθηκαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα πως η Τράπεζα Κύπρου θα ξαναγίνει δυνατή, τονίζοντας πως το κόμμα του θα στηρίξει την κάθε της προσπάθεια, γιατί είναι εθνική του υποχρέωση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε με τη σειρά του πως το κόμμα του θεωρεί ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Όπως είπε «πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνει κατορθωτή η άρση των όποιων περιοριστικών μέτρων, με τρόπο που να μην εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στο νησί, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να μελετηθούν και σειρά από άλλα ζητήματα όπως είναι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων η επιμήκυνση των δανείων με τρόπο που να μπορούν να αποπληρώνονται και από την άλλη να μην προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα».

«Όλα αυτά», είπε, «θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής μελέτης, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε αχρείαστες μεταξύ μας αντιπαραθέσεις. Επιβάλλεται η συνεργασία όλων μας για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με τρόπο, ώστε να ξεπεράσουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα και ο τραπεζικός τομέας σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικός».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε πως «πρέπει επιτέλους το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθεί, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα».

Είπε πως έγιναν προσπάθειες προς τη κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν και πρέπει να γίνουν με μεγάλες ταχύτητες, αλλά ταυτόχρονα με αποφασιστικότητα».

Συνέχισε λέγοντας: «Κάθε μέρα που περνά δεν είναι προς όφελος μας. Αντιθέτως, θεωρώ ότι κάθε μέρα που περνά πρέπει να χτίζονται πράγματα που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιπρόσθετα θα σταλεί και ένα μήνυμα ξεκάθαρο ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να επανεκκίνησει και να αντιστρέψει το ρόλο των πραγμάτων».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως «η Τράπεζα Κύπρου όπως και ο τραπεζικός τομέας, όχι απλά πρέπει να σταθούν στα πόδια τους, αλλά πρέπει να στηρίξουμε την αξιοπιστία τους και να ενισχύσουμε το ρόλο τους», για να προσθέσει πως από τον περασμένο Απρίλιο το κόμμα του έκανε δημόσιες δηλώσεις και κατ’ ιδίαν προς τα κόμματα και προς την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής.

«Δυστυχώς οφείλω να παρατηρήσω ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση. Εύχομαι και ελπίζω ότι το συντομότερο δυνατόν θα αλλάξει αυτή η στάση και συμπεριφορά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο οικονομικό περιβάλλον για την πατρίδα μας στο πλαίσιο ενός νέου οικονομικού μοντέλου που πρέπει να σχεδιάσουμε αξιοποιώντας τις οικονομικές δυνατότητες που παρέχονται αλλά κυρίως να στηρίξουμε τον τραπεζικό τομέα που μπορεί για ακόμα μια φορά να αποτελέσει την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως «η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει το συντομότερο να σταθεροποιηθεί και να επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική δραστηριότητα».

Είπε ακόμα πως «η Τράπεζα Κύπρου είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας και θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αναστήλωσης της Τράπεζας να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να οχυρώνονται πίσω από προσωπικά συμφέροντα γιατί αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να προστατευθεί και να προφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον».

Ο Α’ Βοηθός ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββας Φιλίππου ανέφερε πως «η Τράπεζα Κύπρου είναι ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομία τα τελευταία χρόνια». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με λίγη προσπάθεια τόσο από το κράτος, αλλά και από εμάς τους ιδίους μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να σταθεί στα πόδια της, γιατί χωρίς την Τράπεζα Κύπρου η οικονομία θα καταρρεύσει».

«Ως εκ τούτου», κατέληξε, «έχουμε υποχρέωση όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουμε το παν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά αυτός ο μεγάλος τραπεζικός οργανισμός της Κύπρου που είναι αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να πάνε μπροστά, προσθέτοντας πως η Τράπεζα Κύπρου είναι εδώ δυνατή.

«Είμαστε σίγουροί ότι θα πετύχουμε με τη πολύτιμη στήριξη σας», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα