Παρέμβαση Άστον για το θέμα ΑΟΖ ζητεί Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

15:53 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Την παρέμβαση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Αστον ζητά με ερώτησή της η Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ευρωβουλή, Μαριλένα Κοππά, μετά τη νέα ανοιχτή αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της προς την κ. Αστον η Ευρωβουλευτής

του ΠΑΣΟΚ, στις 26 Απριλίου 2012, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την επόμενη μέρα δημοσίευσε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σειρά αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου για τη χορήγηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου και του Καστελορίζου, και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σύμφωνα με την κ. Κοππά, η έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή της Αμμοχώστου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία και ζητούν το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, καθώς και η συμπερίληψη τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ στους τουρκικούς χάρτες, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον, ξεκάθαρα, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ δε συνάδει με την υποχρέωση της υποψήφιας χώρας σχετικά με την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κοππά ερωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο εάν προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες και διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές και εάν σκοπεύει, πιο συγκεκριμένα, να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας σχετικά με την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ερωτά επίσης την κ. Άστον εάν θα ασκήσει τις δέουσες πιέσεις προκειμένου η Τουρκία να υπογράψει και να σεβαστεί τις προβλέψεις της Διεθνούς Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα με μονομερείς και εντελώς αυθαίρετες αποφάσεις», δήλωσε η κ. Κοππά, προσθέτοντας ότι η έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η ανοιχτή αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζου σε υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετη με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, προσθέτει.

«Επιχειρούμε, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους της Υπατης Εκπροσώπου για συμμόρφωση της Τουρκίας, γιατί είναι εντελώς απαράδεκτο υποψήφια προς ένταξη χώρα να αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ», καταλήγει η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα