Κοινή επίθεση σχεδίαζαν Αλ Κάιντα – Ταλιμπάν

15:33 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Guardian», έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου μεταξύ της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν . Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, οι δυο οργανώσεις σχεδίαζαν κοινές επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Νάτο που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, καθώς και κατά της κυβέρνησης του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρχε συχνή

επικοινωνία μεταξύ του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του αναπληρωτή του Αϊμάν Ζαουάχρι και του ηγέτη των Ταλιμπάν Ομάρ, ο οποίος μάλιστα πιστεύεται ότι μετά τη κατάρρευση του καθεστώτος στο Αφγανιστάν το 2001, μετέβη στο Πακιστάν. Όπως εξηγεί, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, πηγή από την Ουάσιγκτον ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Ομάρ δείχνουν «να έχουν ένα κοινό ιδεολογικό σκεπτικό».

Η είδηση αυτή έρχεται να υπονομεύσει τις ελπίδες για ειρηνικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν, όπου η βασική συζήτηση μεταξύ των αναλυτών και των πολιτικών είναι το κατά πόσον οι Ταλιμπάν μπορούν και πάλι να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για την Αλ Κάιντα. Τόσο ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, συμφωνούν ότι το κλειδί για την καθεστωτική σταθερότητα στο Αφγανιστάν είναι να βρεθεί ένα είδος πολιτικού διακανονισμού με τους Ταλιμπάν.

Αισιόδοξοι όμως εμφανίζονται ορισμένοι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι παρόλο που ο Ομάρ είχε ισχυρούς δεσμούς με τον Μπιν Λάντεν, κάποια ηγετικά μέλη των Ταλιμπάν πιστεύουν πλέον ότι μια στενή συνεργασία με την Αλ Κάιντα θα τους δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

Εκτός όμως από τον αρχηγό των Ταλιμπάν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίζεται να έχει άμεση ή έμμεση επικοινωνία και με τη Νιγηριανή στρατιωτική οργάνωση Μπόκο Χαράμ καθώς και με άλλα στρατιωτικά παρακλάδια της. Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι υπεύθυνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Νιγηρία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα οι Ταλιμπάν να έχουν και εκείνοι διασυνδέσεις με την εν λόγω στρατιωτική ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα