Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Ευκαιρία για την Παλαιστίνη η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ

18:02 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη ευκαιρία για το Παλαιστινιακό χαρακτήρισε την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riad al-Malki, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από συνάντηση με την Υπουργό Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κ. al-Malki είπε ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος προεδρεύει σήμερα του Συμβουλίου της ΕΕ

αποτελεί μεγάλο όφελος και μεγάλη ευκαιρία για την Παλαιστίνη, καθώς η Κύπρος θα επιδιώξει τη δικαιοσύνη».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως μέσα από τις διαχρονικές θέσεις της Κύπρου «η Παλαιστίνη βρίσκεται σε καλά χέρια», ενώ είπε ότι αναμένει κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας να σημειωθεί πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ.

Από την πλευρά της η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου για μια συνολική λύση στο Παλαιστινιακό, που θα περιλαμβάνει τη συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Είπε ότι η λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό θα πρέπει να επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων και ότι όλες οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, κάτι που όπως είπε θεωρείται παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Εισηγήθηκε την υιοθέτηση περισσότερων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές, ενώ χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής και του Υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ στις 31 Ιουλίου 2012, για βελτίωση των κανονισμών για το διμερές εμπόριο και τη φορολόγηση.

Η κ. Μαρκουλλή είπε επίσης ότι είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό της, κατά την οποία οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιξη των ιστορικών διμερών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού και του παλαιστινιακού λαού.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η επίσκεψη του κ. al-Malki σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε ότι οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Κύπρο θα δώσουν νέα ώθηση σε μια ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι σχέσεις αυτές ενδυναμώθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων με την εγκαθίδρυση του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ραμάλα το 2009 και την αναβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης της Παλαιστίνης στην Κύπρο το 2011.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι εξέφρασε στον κ. al-Malki την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει βοήθεια, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευημερίας και της παλαιστινιακής κοινωνίας.

«Εξέφρασα τη δέσμευση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι στο προσκήνιο, υποστηρίζοντας συστηματικά τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού σε διεθνή βήματα και στην ΕΕ, ως θέση αρχής» ανέφερε η Υπουργός.

Ως προς

Keywords
Τυχαία Θέματα