Συνεργατική: Μη αποδεκτή η διαφοροποίηση του πλαισίου του Συνεργατικού Κινήματος

17:17 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διαφοροποίηση του θεσμικού πλαισίου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η συνεργατική δραστηριότητα και ειδικότερα οι ιδέες που προβάλλονται για κατάργηση της εποπτικής Αρχής και των ελεγκτικών μηχανισμών του Συνεργατικού Κινήματος.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκδόθηκε μετά από παγκύπρια συνεργατική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

και της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Στη συνεργατική σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις επαφές που είχε η ανώτατη ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος με το κλιμάκιο της Τρόικας, καθώς και για τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποίησε με άλλους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες.

Της σύσκεψης, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προήδρευσε ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, Κωνσταντίνος Λύρας.

Οι εκπρόσωποι των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού μελέτησαν σε βάθος τις εξελίξεις και αφού αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς, υπογραμμίζουν ότι το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου αποτελεί κοινωνικοοικονομικό θεσμό με ανθρωποκεντρικούς προσανατολισμούς.

«Η δραστηριότητα που διαχρονικά ανέπτυξε -και ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους- απεδείχθη πολύ επωφελής όχι μόνο για τα μέλη του, αλλά και για την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Η πραγματικότητα αυτή είναι διάχυτη σε όλα τα στρώματα του κυπριακού λαού και η αποτελεσματικότητα του συνεργατικού μοντέλου της Κύπρου ξεπερνά τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η συμβολή του Συνεργατικού Κινήματος στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και των άλλων κοινωνικών ομάδων, στην ενίσχυση της οικογένειας, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ. ήταν και είναι ουσιαστική, υπογραμμίζει η Συνεργατική. Αυτός είναι ο λόγος που ο κυπριακός λαός περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του τα συνεργατικά ιδρύματα και τα ανέβασε στο ψηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα.

Συνεπώς, αναφέρει, «η διαφοροποίηση του θεσμικού πλαισίου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η συνεργατική δραστηριότητα και ειδικότερα οι ιδέες που προβάλλονται για κατάργηση της εποπτικής Αρχής και των ελεγκτικών μηχανισμών του Συνεργατικού Κινήματος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Άλλωστε στο συνεργατικό πιστωτικό τομέα εφαρμόζεται η εταιρική διακυβέρνηση και τα προβλεπόμενα πρότυπα ελέγχου είναι τα ίδια που εφαρμόζονται στο τραπεζικό σύστημα».

Η παγκύπρια σύσκεψη των εκπροσώπων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ενέκρινε σχετικό ψήφισμα για τις θέσεις του Συνεργατικού Κινήματος και εξουσιοδότησε το προεδρείο να το επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και σε οποιονδήποτε άλλο κρίνει ότι είναι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα