Πρωτοβουλίες για συνέχιση του διαλόγου στο Κυπριακό ζητά ο Σύνδεσμος ”Ακαδημαϊκός Διάλογος”

16:37 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών ούτως ώστε να μην υπάρξει υπονόμευση της προοπτικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ακαδημαϊκός Διάλογος» Χρυσόστομος Περικλέους σε σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου, ο οποίος απαρτίζεται από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Ελληνες και Τούρκους ακαδημαϊκούς, με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Περικλέους είπε ότι

«είχαμε ζητήσει τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που έχουμε καθιερώσει με την πολιτική ηγεσία».

«Εκθέσαμε στον Πρόεδρο τη δουλεία που κάνουμε καθώς επίσης και προτάσεις που επεξεργαστήκαμε για επίλυση συγκεκριμένων πτυχών του Κυπριακού, αλλά και γενικά για την επανένωση της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος, συνέχισε, «μας ενημέρωσε για την ειρηνευτική διαδικασία, τις συνομιλίες, τα προβλήματα και για το πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση».

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, είπε ότι «εμείς δεν είμαστε συνομιλητές και δεν υποκαθιστούμε τους συνομιλητές».

«Εμείς θέσαμε θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης, αλλά όχι το πώς θα προχωρήσουμε με τη διαπραγμάτευση. Το πώς θα προχωρήσουμε είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων», είπε.

Ανέφερε ότι «εμείς επικεντρωθήκαμε στη διακήρυξη που έχουμε εκδώσει σε πρόσφατη συνάντηση μας με Έλληνες και Τούρκους διανοουμένους στη Λεμεσό, με την οποία ζητούσαμε τη λήψη κάποιων πρωτοβουλιών προκειμένου να μείνει ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου και να υπάρξει δυνατότητα ανανέωσης και αναζωπύρωσης του διαλόγου και ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού».

Σημείωσε ότι «εμείς κάνουμε επαφές για να αναπτύξουμε τις απόψεις μας, να υποδείξουμε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, αλλά από εκεί και πέραν δεν είμαστε πολιτικοί, δεν κάνουμε πολιτική».

Κληθείς να πει τι εισηγήσεις υπέβαλαν προς τον Πρόεδρο, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στην πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών όπως προνοούν και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμβου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Εισηγηθήκαμε, επίσης, πρόσθεσε, όπως κατά κάποιο τρόπο γίνει διεύρυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί η Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου να διαφανεί εάν πράγματι ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού.

Καταλήγοντας, είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν τρόπους για το πώς οι δύο κοινότητες μπορούν να έρθουν πιο κοντά, σημειώνοντας ότι η αντιπροσωπεία εξέφρασε την ανάγκη όπως ληφθούν πρωτοβουλίες ούτως ώστε να μην υπάρξει υπονόμευση της ιδέας της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού που θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα