Ομήρου-Λιλλήκας: Να μη θεωρείται δεδομένη η συναίνεση στο μνημόνιο

14:05 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα προς την Κυβέρνηση έστειλαν σήμερα με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση σε ένα μνημόνιο, για το οποίο δεν θα έχουν ερωτηθεί εκ των προτέρων τα κόμματα και οι πολίτες και για το οποίο δεν θα έχουν εκφράσει άποψη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης

για τη συνομολόγησή του.

“Ένα μνημόνιο, το οποίο θα παραβιάζει κατάφωρα την κρατική κυριαρχία και που θα περιλαμβάνει μόνον μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, με απουσία μέτρων ανάπτυξης”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτό το μήνυμα ας το λάβει σοβαρά υπ` όψη η Κυβέρνηση”.

Τόσο ο κ. Ομήρου όσο και ο κ. Λιλλήκας, οι οποίοι, μαζί με στελέχη της ΕΔΕΚ και του εκλογικού επιτελείου, είχαν σύσκεψη μιας περίπου ώρας στο εκλογικό επιτελείο του κ. Λιλλήκα, εξέφρασαν τη μεγάλη τους αισιοδοξία, με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτουν και τις καθημερινές τους επαφές με τον κυπριακό λαό, “ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα ήδη αγκαλιάζεται από ένα πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο, κάθε ημέρα που περνά, μεγεθύνεται και δίδει την αισιόδοξη βεβαιότητα ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα θα βρεθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με μεγάλη προοπτική ότι θα αποτελέσει την επιλογή του κυπριακού λαού τον Φεβρουάριο”.

“Μέσα στον προγραμματισμό μας για το υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας, θέλουμε να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους καλέσουμε να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους”, είπε ο κ. Λιλλήκας, δηλώνοντας ότι συμφωνεί και δεν προτίθεται να επαναλάβει τα όσα ο κ. Ομήρου είπε στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

“Καλούμε τους πολίτες που θέλουν μια νέα πορεία τόσο στα θέματα της οικονομίας όσο και στο εθνικό μας θέμα”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “να συμμετάσχουν στις εκλογές”, διότι “η αλλαγή δεν έρχεται με την αποχή, η αλλαγή έρχεται με τη συμμετοχή και θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες, να έχουν ενεργό ρόλο και εμπιστευόμαστε την κρίση τους”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΕΔΕΚ και το επιτελείο Λιλλήκα έχουν εξετάσει εναλλακτικό σενάριο, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι “το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ενημέρωση” και “να γίνει παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο”, διότι “η Τρόικα, κατά τα δύο τρίτα, είναι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” και “θα πρέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του να απευθυνθούν σε πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να υποδείξουν ότι αυτές οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας, της δημοσιονομικής σιδηράς πειθαρχίας έχουν αποτύχει” όπως τα είπαν οι ίδιοι και “ότι πρέπει να υιοθετηθούν νέες πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα”.

“Είναι απαραίτητο”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “να υπάρξει πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από πλευράς της Κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ενημερωθο

Keywords
Τυχαία Θέματα