Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Λ. Λάμπρου για την έκρηξη στο Μαρί

17:03 18/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων, του 9ου μάρτυρα κατηγορίας, συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση της απόφασης του Κακουργιοδικείου αναφορικά με τη χθεσινή

διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης Γιώργου Γεωργίου κατά πόσον οι ανακριτικές καταθέσεις του συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου θα συμπεριληφθούν ως μέρος της κύριας μαρτυρίας. To Κακουργιοδικείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για συμπερίληψη δηλαδή των ανακριτικών καταθέσεων του μάρτυρα ως μέρος της κύριας μαρτυρίας.

Ακολούθως συνεχίστηκε η αντεξέταση του μάρτυρα που άρχισε χθες από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης  του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας απάντησε πως «δεν μπορώ να πω ούτε έχω αρμοδιότητα να πω ότι την ευθύνη για το φορτίο είχε ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης».

Στη συνέχεια η αντεξέταση του μάρτυρα έγινε από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο κ. Λάμπρου απάντησε πως «δεν είχα αρμοδιότητα, ούτε εξουσιοδότηση, ούτε μπορούσα να επιθεωρήσω το φορτίο που δεν ανήκε στην Εθνική Φρουρά. Τον Αύγουστο του 2010 με επιστολή του ο υπαρχηγός του ΓΕΕΦ με είχε πληροφορήσει ότι το φορτίο δεν ανήκει στην Εθνική Φρουρά αλλά στο Υπουργείο Αμυνας» είπε.

Σε ερώτηση εάν γνώριζε πως τα εμπορευματοκιβώτια ήταν στοιβαγμένα αντίθετα με τους κανόνες της σωστής αποθήκευσης και των κινδύνων που εγκυμονούσαν, ο κ. Λάμπρου απάντησε πως «το ήξεραν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του ΓΕΕΦ καθώς και ο Υπουργός Αμυνας και ήταν γνώστες της κατάστασης. Θα τους το έλεγα εγώ για νέο;» διερωτήθηκε.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί όταν κατέβασαν ορισμένα εμπορευματοκιβώτια από τη στοιβάδα στις 17/2/2011 για να πάρουν δείγματα πυρίτιδας για  αποστολή στο εξωτερικό για αναλύσεις και αφού γνώριζε ότι η αποθήκευσή τους ήταν λανθασμένη, δεν διέταξε τη διασπορά των εμπορευματοκιβωτίων για να ματαιωθούν οι κίνδυνοι της έκρηξης. «Από την ημέρα που στοιβάχθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια ό,τι έγινε έγινε κατόπιν υπουργικής απόφασης. Αν μου έδιναν εξουσία ο αρχηγός και ο ΥΠΑΜ όχι μόνο θα έκανα διασπορά, θα τα έπαιρνα όπου ήθελαν» απάντησε ο κ. Λάμπρου και πρόσθεσε: «Υπουργοί, αρχηγοί, υπαρχηγοί δεν αποφάσιζαν, θα έπαιρνα εγώ τέτοια απόφαση».

Σου υποβάλλω, πρόσθεσε η υπεράσπιση, ότι ως διευθυντής της ΔΥΠ είχες την ευθύνη του φορτίου για αποφυγή της έκρηξης και της ασφάλειας του προσωπικού της ναυτικής βάσης. «Δεν δέχομαι την υποβολή. Σε καμία περίπτωση δεν μου δόθηκε διαταγή ή εξουσιοδότηση. Η φύλαξη του φορτίου αφορούσε μόνο τη φρούρηση του» απάντησε.

Σε ερώτηση εάν πήγε να δει το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, ο κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα