Υπέρ της διακοπής των μαχών και κατά της αποχώρησης Άσαντ τάσσεται ο Αχμαντινετζάντ

Υπέρ της διακοπής των εχθροπραξιών στη Συρία τάσσεται ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χωρίς ωστόσο να συμφωνεί με την τουρκική πρόταση για αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα ο κουβεϊτιανός Τύπος.

"Η συνέχιση των μαχών και της σφαγής αθώων και άοπλων σύρων πολιτών είναι απαράδεκτη. Πρέπει να κηρυχθεί εκεχειρία και μετά να αρχίσει διάλογος», τόνισε ο Αχμεντινετζάντ.

λύση πρέπει να είναι συριακή και να προέλθει από το λαό», πρόσθεσε.

Ο Αχμεντινετζάντ επίσης τάχθηκε κατά της τουρκικής πρότασης περί αντικατάστασης του προέδρου Άσαντ από τον αντιπρόεδρό του Φαρούκ αλ Σάρα ώστε να αρχίσει η διαδικασία μετάβασης στη Συρία.

"Αυτό θα ήταν σαν να επιβάλλεται στους Σύρους μια λύση από το εξωτερικό. Η λύση πρέπει να είναι συριακή, να μην επιβληθεί από το εξωτερικό και ο συριακός λαός να αποφανθεί μέσω των εκλογών», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Ο βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και σταθερότητας στη Συρία αλλά η διαφορά παραμένει στους τρόπους επίτευξης αυτού του στόχου», δήλωσε, επεσημαίνοντας τον τρόπο που προσεγγίζουν το Ιράν και η Τουρκίας το θέμα της Συρίας.

"Ορισμένοι νομίζουν ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πολέμου. Εμείς νομίζουμε ότι πρόοδος επιτελείται με τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου».

Η Τουρκία δείχνει να συμφωνεί με την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ Μπραχίμι για μια εκεχειρία στη Συρία με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή Άϊντ αλ Άντχα, όπως δήλωσε χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα