Όλοι οι Δήμοι πληρώνουν τα δάνεια από την αυστριακή τράπεζα, δηλώνει η Ένωση Δήμων

17:48 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι που συνήψαν δάνεια από αυστριακή τράπεζα το 2006 πληρώνουν μέχρι στιγμής ανελλιπώς τις δόσεις τους (τόκους συν κεφάλαιο), τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δήμων διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο όπως αφέθη να νοηθεί αλλά αναδιάταξη (ενοποίηση) υφιστάμενων δανείων, τα οποία είχαν πολύ ψηλότερα επιτόκια και η νέα διευθέτηση επέφερε σημαντική βελτίωση από τα

προηγούμενα.

“Είναι λυπηρό να δίνεται η εντύπωση ότι όλοι οι Δήμοι δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους ή ότι όλοι οι Δήμοι δεν κατέθεσαν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις διότι αυτό αφορά ελάχιστους Δήμους(1-2)”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων στη συγκεκριμένη περίπτωση, 16 Δήμοι και κάποια Συμβούλια Αποχετεύσεων συνήψαν περί το τέλος του 2006 δάνειο από Αυστριακή Τράπεζα, με πολύ ευνοϊκούς όρους (euribor + περιθώριο 0.14%, 20 χρόνια αποπληρωμή και 5 χρόνια περίοδο χάριτος). Το ποσό που αντιστοιχεί στους Δήμους είναι €36.219.490,00 (εξαιρουμένων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων).”Η υπογραφή των συμβολαίων γίνεται ξεχωριστά μεταξύ του κάθε Δήμου και του Δανειστικού Οργανισμού και από το σημείο αυτό και πέρα, η Ένωση Δήμων δεν έχει καμιά ανάμιξη εκτός αν υπάρξει πρόβλημα”.

Στην πραγματικότητα, αναφέρεται, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις δεν υποβλήθηκαν στην Τράπεζα (όχι κατ’ ανάγκη με υπαιτιότητα των Δήμων) και με αυτή την αφορμή η Τράπεζα ζήτησε άμεση αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού του δανείου, πράγμα που υπό ομαλές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου δεν θα συνέβαινε. Σημειώνει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη που έγινε με τους εμπλεκόμενους Δήμους, ανέλαβε να χειρισθεί και χειρίζεται το θέμα υπεύθυνα με την Τράπεζα.

Η Ένωση Δήμων μιλά για άδικο χτύπημα εναντίον των Δήμων, τη στιγμή που αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Προσθέτει ότι το συνολικό ποσό των ενοποιηθέντων δανείων των Δήμων ήταν της τάξης των 180 εκατομμυρίων σε 2 ακόμα Τράπεζες, (Τράπεζα Κύπρου, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα) εκτός από την Αυστριακή και ήταν δάνεια που έγιναν πριν πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν οι πόλεις και η κυπριακή οικονομία .

Εκείνο που στην πραγματικότητα χρειάζεται είναι περισσότερος έλεγχος και αυτό έχουν ήδη ζητήσει οι ίδιοι οι Δήμοι από την Κυβέρνηση, τονίζεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Δήμοι που συνήψαν δάνεια με την αυστριακή τράπεζα είναι οι Δήμοι Λεμεσού, Στροβόλου, Λευκωσίας, Λάρνακας, Λακατάμιας, Αγίου Δομετίου, Λατσιών, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Παραλιμνίου, Γερμασόγειας, Δερύνειας, Ιδαλίου, Γεροσκήπου, Αγίας Νάπας και Πόλης Χρυσοχούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα